Parchetul General a solicitat un control la spitale care au tratat victimele din Clubul Colectiv, pentru a verifica aspecte privind infecţiile nosocomiale

Parchetul General a anunţat astăzi că a solicitat şi este în curs de desfăşurare un control la spitalele care au tratat victimele de la Clubul Colectiv, transmite News.ro. Este verificat modul de aplicare a planului pentru supravegherea, prevenirea şi limitarea infecţiilor nosocomiale. În prezent, sunt analizate concluziile a 81 de expertize medico-legale.

31 Octombrie 2018, 15:58 (actualizat 31 Octombrie 2018, 16:48) Știrile TVR |
Comemorare la Colectiv / FOTO: CRISTIAN NISTOR / AGERPRES FOTO, foto.agerpres.ro

"În cauza disjunsă din dosarul cunoscut generic sub numele de 'Dosarul Colectiv', se efectuează în continuare urmărirea penală pentru infracţiunile de ucidere din culpă în formă agravată, abuz în serviciu şi neglijenţă în serviciu, privind intervenţia autorităţilor şi acordarea primelor îngrijiri medicale la locul incendiului, respectiv privind asistenţa medicală acordată acestor victime, împrejurările legate de posibile infecţii nosocomiale şi de acţiunile ori inacţiunile funcţionarilor publici în legătură cu transferul persoanelor vătămate la unităţi de spital din străinătate", au transmis reprezentanţii Parchetului General.

Potrivit acestora, sunt analizate concluziile a 81 de expertize medico-legale având ca obiective, printre altele, şi "constatarea unor indicii privind încălcarea normelor de acordare a asistenţei medicale".

În plus, persoane vătămate au fost audiate în legătură cu asistenţa medicală şi posibile infecţii asociate asistenţei medicale.

"De asemenea, au fost formulate solicitări către diferite autorităţi privind documentarea faptelor, fiind identificate şi ridicate mai multe înscrisuri, au fost audiaţi martori, părţi civile (aparţinători ai victimelor decedate), unele dintre acestea depunând înscrisuri, urmând a se proceda la continuarea acestor activităţi. S-a solicitat şi este în curs de efectuare un control al autorităţilor competente la spitale care au acordat asistenţă medicală victimelor de la Clubul Colectiv în scopul de a se verifica, aferent perioadei de interes şi în raport de dispoziţiile Ordinului nr.916/2006 aflat în vigoare, existenţa şi modul de aplicare a planului anual de activitate pentru supravegherea, prevenirea şi limitarea infecţiilor asociate asistenţei medicale", au mai transmis reprezentanţii Parchetului General.

Potrivit documentului, după finalizarea documentării urmează să se suplimenteze probatoriul, inclusiv prin efectuarea unor noi expertize.

La data de 31.10.2015, cauza privind incidentul din Clubul Colectiv a fost preluată de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Bucureşti, prin ordonanţa procurorului general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, în vederea efectuării urmăririi penale de către Secţia de urmărire penală şi criminalistică - Biroul de criminalistică din  cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

Continuarea cercetării la faţa locului s-a efectuat de către procurorii Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie împreună cu organele de poliţie, începând cu dimineaţa zilei de 31.10.2015.

La data de 28 aprilie 2016, prin rechizitoriu, s-a dispus trimiterea în judecată a 8 inculpaţi pentru săvârşirea infracţiunilor de ucidere din culpă în formă agravată, vătămare corporală din culpă în formă agravată şi nerespectarea/neluarea măsurilor legale de securitate şi sănătate în muncă, privind decesul a 64 de persoane şi vătămarea corporală a altor 20 de supravieţuitori.

În dosarul disjuns, s-a întocmit un al doilea rechizitoriu. Pe 12 iulie 2018 au fost trimişi în judecată 7 inculpaţi (5 persoane fizice şi două persoane juridice), pentru vătămare corporală din culpă în formă agravată și încă un inculpat, sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de ucidere din culpă în formă agravată, având ca urmare decesul a 64 de persoane, vătămare corporală din culpă  în formă agravată şi nerespectarea măsurilor legale de securitate şi sănătate în muncă.

Articole pe aceeaşi temă
 
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN TRAGEDIA DE LA CLUBUL COLECTIV
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 5°C 6°C
IASI 4°C 3°C
CLUJ 6°C 7°C
CONSTANTA 6°C 8°C
CRAIOVA 4°C 5°C
BRASOV 6°C 5°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI