Parchetul Militar s-a autosesizat și a început o anchetă pentru a verifica modul în care au intervenit pompierii la Crevedia. Parchetul General a preluat dosarul

27 august 2023, 08:44

Surse judiciare susțin că încă de sâmbătă seara procurorul de serviciu de la Parchetul Militar București a început să investigheze modul în care pompierii au acționat la Crevedia. Duminică dimineața, dosarul în care s-a început urmărirea penală in rem, legată de fapte, nu de persoane, a fost preluat de procurorii Parchetului Curții Militare de Apel.

La intervenția de la Crevedia au participat peste 200 de pompieri din mai multe județe. 39 dintre aceștia au fost răniți. Asta înseamnă cam 20% dintre salvatori. De asemenea, potrivit cifrelor oficiale, au fost rănite 56 de persoane, deci pompierii răniți reprezintă aproape 70 % din totatul victimelor.

Cea mai neagră intervenție pentru pompierii români a fost cea de la Mihăilești, de acum 19 ani. Atunci, în urma unui accident de circulație, salvatorii nu au izolat zona, au explodat 20 de tone de azotat de amoniu și și-au pierdut viața 18 persoane, pompieri, civili din zonă, inclusiv doi jurnaliști.

ACTUALIZARE Ancheta penală a fost preluată de Parchetul General. Este un procuror extrem de experimentat – procurorul Marius Iacob, care a instrumentat și dosarele Elodia, dosarul incendiului de la Maternitatea Giulești și de la Spitalul din Piatra Neamț,  a transmis Alexandru Costache pentru Telejurnalul de la ora 14.00.

 

 

ACTUALIZARE Surse judiciare susțin că încă de sâmbătă seara, Parchetul Militar București s-a autosesizat și a început o anchetă pentru a verifica modul în care au intervenit pompierii, a transmis Adelin Petrișor pentru Telejurnalul de la ora 14.00.

 

 

ACTUALIZARE Chiar noaptea trecută, Parchetul General a preluat ancheta și a deschis urmărirea penală in rem, deocamdată, s-au stabilit anumite persoane, însă nu și persoanele, pentru că nici nu au început audierile, a transmis Liliana Năstase, pentru TVR Info. Este vorba de infracțiuni de distrugere din culpă având drept consecință dezastrul, una dintre cele mai grave infracțiuni din Codul Penal.

Primul vizat de audieri este patronul acestei stații, a cărei activitate era suspendată încă din luna iulie 2020, iar din octombrie 2020 era închisă definitiv, întrucât nu era omologată.

 

 

Secţia de urmărire penală şi criminalistică din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a preluat dosarul privind explozia care a avut loc sâmbătă în localitatea Crevedia, judeţul Dâmboviţa.

„În cauză se efectuează cercetări in rem sub aspectul săvârşirii infracţiunii de distrugere din culpă care a avut ca urmare un dezastru ( art. 255 alin 1 şi 2 din Codul Penal). A fost începută cercetarea la faţa locului, aceasta fiind coordonată de către procurorul de caz din cadrul PÎCCJ. Au fost cooptaţi ofiţeri de poliţie judiciară din cadrul IGPR, specialişti din cadrul Institutului Naţional de Criminalistică din cadrul IGPR, experţi de la Institutul Naţional de Expertize Criminalistice din cadrul Ministerului Justiţiei, specialişti de la INSEMEX Petroşani, inspectori de inspecţia muncii, ofiţeri din cadrul IPJ Dâmboviţa”, se arată într-un comunicat de presă al Parchetului.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite