Parchetul general: Dosar penal in rem pentru alegerile din 2009. Traian Băsescu: E clar că e un joc

24 aprilie 2017, 17:07

Procurorii efectuează cercetări in rem sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de abuz în serviciu, falsificare a documentelor și a evidențelor electorale în cazul alegerilor din 2009, se arată într-un comunicat al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție.

În cursul zilei de astăzi, 24 aprilie 2017, la Secţia de urmărire penală şi criminalistică din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie, a fost înregistrat un dosar penal care s-a constituit ca urmare a informaţiilor făcute publice de către jurnalistul Dan Andronic și conform cărora există suspiciuni că în procesul electoral din decembrie 2009 s-au implicat unele autorități publice și/sau persoane, altele decât cele prevăzute de lege, se precizează în comunicat.

În ultima vreme, consultantul politic Dan Andronic a vorbit în spațiul public despre presupusele legături dintre șefii SRI și ai DNA care ar fi intervenit în viața politică. Andronic susţine că Laura Codruţa Kovesi a fost la Gabriel Oprea acasă în noaptea alegerilor din 2009, însoţiţă de adjunctul său de la PÎCCJ.

„Laura Codruța Kovesi a fost la Gabriel Oprea acasă în noaptea de 6-7 Decembrie 2009. Însoțită de adjunctul ei de la PG. Dacă Gabi Oprea spune că vrea să ne zică tot adevărul, ar trebui să o facă. (…) În acea casă nu am fost doar noi doi. Alături de Maior, Coldea, Dâncu au fost și alte persoane. Vă dați seama ce ar însemna ca niște oameni să se rupă de toate cele din trecut și să înceapă să vorbească?”, a notat Andronic săptămâna trecută pe pagina sa de Facebook.

„Gabriel Oprea a spus că el i-a invitat doar pe George Maior, Vasile Dâncu, Nicolae Onțanu și subsemnatul la el acasă. Eu i-am găsit acolo pe cei menționați, plus Florian Coldea, Laura Codruța Kovesi și adjunctul ei de la PG”, a precizat din nou astăzi Andronic pe rețeaua de socializare.

„Singurul lucru bun este că Laura Codruța Kovesi va trebui să recunoască că a fost acolo și că a discutat teme politice!”, a scris Andronic după anunțul Parchetului privind deschiderea unui dosar pentru alegerile din 2009.

Când a făcut public faptul că au fost la Oprea în noaptea alegerilor, eu am cerut o anchetă a Parchetului. Și nu s-a întâmplat nimic. Reacția a început abia azi, după ce săptămâna trecută s-a stabilit înființarea comisiei (n.r. comisia parlamentară de anchetă privind o posibilă fraudare a alegerilor din 2009). Deci e clar că e un joc, a declarat fostul președinte Traian Băsescu imediat după ce comunicatul Parchetului a fost făcut public.

„Eu am speranța să confirme ceea ce a confirmat renumărarea voturilor nule, și anume din 134 de mii de voturi nule la dispoziția CCR-ului s-au renumărat, s-a constatat că mi se furaseră mie 3 mii de voturi. Sper ca această anchetă să reușească să afle și câte voturi s-au furat dintre cele declarate valabile în defavoarea mea”, a adăugat Traian Băsescu.

De bună seamă, cei care au fost la Oprea în casă ar trebui să fie chemați să spună de ce erau acolo, pentru că ei erau în timpul serviciului, într-un moment critic al alegerilor – perioada de numărare a voturilor și de transport al sacilor cu buletine de vot către birourile electorale județene – deci trebuiau să fie la post, la serviciu, în biroul lor, conectați la toate realitățile în caz că se întâmplau incidente, și nu la Oprea la cină, la cină cam târzie, ce-i drept, că înțeleg că a început după ora 22.00, a indicat fostul președinte.

Întrebat dacă se așteaptă să fie chemat la audieri, Traian Băsescu a răspuns că este obișnuit să fie chemat la audieri în fiecare săptămână. „E un exercițiu cu care m-am obișnuit”, a conchis el.

Dan Andronic a fost pus sub acuzare de procurorii DNA pentru mărturie mincinoasă și favorizarea făptuitorului în dosarul privind finanțarea ilegală a campaniei prezidențiale a lui Traian Băsescu din 2009. În acest dosar sunt puse deja sub acuzare fiica cea mare a fostului președinte Traian Băsescu, Ioana Băsescu, și fostul ministru al Dezvoltării și Turismului, Elena Udrea.

În esență, procurorii susțin că apropiații fostului președinte cereau bani de la firme și companii sub forma unor contracte fictive de publicitate ca să achite cheltuielile legate de campania electorală.

Potrivit procurorilor, în depoziția luată sub jurământ în septembrie anul trecut, Dan Andronic „a făcut declarații necorespunzătoare adevărului” în dosarul privind plata unor servicii prestate în campania electorală din anul 2009 din bani despre care există suspiciunea că au provenit din săvârșirea unor infracțiuni.

Andronic ar fi urmărit astfel împiedicarea / îngreunarea tragerii la răspundere penală a unora dintre persoanele inculpate în dosar.

„Concret, suspectul ANDRONIC DAN – CĂTĂLIN a făcut afirmații mincinoase cu privire la semnificația sumelor de bani încasate de către societatea D.A. COMMUNICATION MEDIA S.R.L., la care era asociat, de la societățile administrate de inculpatul Francesco Giovanni – Mario, încercând să acrediteze ideea că persoanele inculpate nu au participat la săvârșirea faptelor de care erau acuzate și că sumele nu au nicio legătură cu consultanța politică prestată de suspect în cadrul campaniei electorale”, se precizează într-un comunicat al DNA.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite