Parchetul European anchetează achiziţia de vaccinuri anti-COVID în Uniunea Europeană

14 octombrie 2022, 14:45

”EPPO (European Public Prosecutor’s Office, n.r) confirmă că are în curs de desfăşurare o investigaţie cu privire la achiziţia de vaccinuri COVID-19 în Uniunea Europeană. Această confirmare excepţională vine ca urmare a interesului public extrem de ridicat”, anunță instituţia.

Parchetul European mai precizează că nu vor fi făcute publice alte detalii în această etapă.

Parchetul European a deschis această investigație în urma scandalului sms-urilor dintre șefa Executivului european, Ursula von der Leyen, și directorul executiv al Pfizer. În luna aprilie, publicația americană New York Times a publicat o anchetă în care a scris că șefa Comisiei Europene a schimbat sms-uri cu directorul executiv al companiei Pfizer în cadrul negocierilor privitoare la un contract de achiziție de vaccinuri.

Un jurnalist a cerut Comisiei acces la aceste mesaje, însă Comisia Europeană a oferit presei doar trei documente – este vorba de un email, o scrisoare și un comunicat de presă – dar niciunul dintre aceste sms-uri. Comisia a arătat că nu a păstrat sms-urile, pentru că nu există această obligație, ele nefiind supuse regulilor de transparență datând din 2001 ale instituțiilor europene.

Comisia Europeană a încheiat până acum contracte de peste 4 miliarde de doze de vaccinuri împotriva COVID-19, iar până în septembrie acest an au fost livrate aproape 2 miliarde de doze. Mai mult de jumătate dintre aceste peste 4 miliarde de doze cumpărate sau rezervate de Uniunea Europeană sunt furnizare de compania americano-germană Pfizer-BioNTech.

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite