Parchetele reacționează după decizia CCR. Peste 500 de magistrați susţin, într-o scrisoare, că doar CSM le poate asigura independența

31 mai 2018, 20:23

Direcţia Naţională Anticorupţie a atras atenţia că absenţa unor garanţii legale ameninţă independenţa procurorilor şi lupta anticorupţie. „Fără garanțiile legale existente în prezent, investigațiile desfășurate de procurorii anticorupție riscă să fie afectate”, susține DNA, într-un comunicat.

O reacție a avut și șeful Parchetului General.

Augustin Lazăr, procurorul general al României: „Consiliul Superior al Magistraturii este garantul independenței justiției. Și trebuie să vedem care este rolul lui, în condițiile în care el dă un aviz de legalitate. Dacă acest aviz mai are un rol sau nu mai are”.

Șeful DIICOT, Daniel Horodniceanu, susține că prin decizia dată de CCR, procurorii vor fi la discreția ministrului Justiției, iar garantul constituțional al independenței justiției, CSM-ul, a fost redus la un rol steril, invitat să facă figurație. Fostul președinte al Curții Constituționale susține punctele de vedere exprimate de procurori.

Augustin ZEGREAN: „Asta dă posibilitatea pe viitor ca miniștrii Justiției să schimbe, de câte vor ei, procurorii-șefi. Și dacă ministrul poate să schimbe procurorii-șefi, poate să schimbe orice procuror. Practic, de acum, orice procuror se poate teme că va putea fi schimbat de un ministru dacă nu va fi pe placul lui”.

Fostul președinte al CSM, Horațiu Dumbravă, este însă mai nuanțat. Deși crede că va fi afectată independența justiției, susține că o vină o poartă și șefii parchetelor, care nu au luat măsuri atunci când procurorii au comis abuzuri.

HORAŢIUS DUMBRAVĂ: „Un manager, că e de instanță sau de parchet, nu are cum să nu știe că lucrurile nu funcționează. Multe dosare nu au fost bine întocmite, ne-am trezit cu multe achitări”.

Ministrul Justiției e convins că președintele va respecta decizia CCR.

Tudorel Toader, ministrul Justiției: „Are categoric două variante: Să respecte decizia Curții sau să nu o respecte și să nu emită decretul de revocare. Eu cred cu convingere că președintele nu va încălca Constituția”.

Ambasada Americii a transmis că „urmăreşte îndeaproape evenimentele”, însă apreciază că „este o problemă internă a României”.

Ieri, Curtea Constituţională a constatat că refuzul președintelui de a o demite pe Laura Codruța Kovesi din fruntea DNA a generat un conflict juridic de natură constituţională, iar preşedintele urmează să emită decretul de revocare din funcţie a procurorului-şef al DNA.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite