Parcare nouă pentru avioanele mari, pe Aeroportul Henri Coandă. Aeronave de tip Boeing 737 sau Airbus A320 vor putea fi primite peste noapte

17 mai 2023, 22:07

După patru ani de la începerea lucrărilor și probleme cu primul contract, Compania Aeroporturi București a inaugurat noul parking pentru avioane. Se întinde pe 15.000 de metri pătrați.

Valentin Iordache, purtător de cuvânt Aeroporturi București: Erau necesare aceste poziții de parcare pentru că pe timpul nopții nu mai puteam primi aeronave. Au fost multe situații în care am anunțat că numai aeronavele care erau programate să opereze aici puteau ateriza pe timpul nopții.

Tudorel Dima, manager de proiect, director tehnic Compania de Aeroporturi București: Am creat, la solicitarea beneficiarului, infrastructura necesară pentru viitorul sistem „self parking”, adică nu va mai fi nevoie de sistemul „follow me”, pentru aeronave, până la poziția de parcare, avionul vine și se parchează singur.

Cu această investiție se modernizează o zonă de organizare, dar cu beneficii indirecte și asupra pasagerilor. Specialiştii cred că altele ar trebui să fie prioritățile managerilor de pe Henri Coandă. De exemplu, un nou terminal ar fi fost cu adevărat util, în condițiile în care în primele luni ale anului a crescut cu 40% traficul pe cel mai mare aeroport din țară.

Ionuț Ciurea, director executiv, Asociația Pro Infrastructura: Aeroportul Otopeni este depăşit. Capacitatea proiectată a aeroportului e undeva pe la 7-8-9 milioane de pasageri pe an. Iar aeroportul este la 15 milioane. Ceea ce trebuie făcut este un nou terminal spre est, care este din start gândit, proiectat şi executat pe module de 5 milioane, 7 milioane de pasageri, care să ducă la 20-25-30 de milioane de pasageri pe an.

Compania de Aeroporturi București a semnat și două contracte în valoare de 1,4 milioane de euro, pentru a cumpăra trei remorchere electrice pentru tractarea și împingerea aeronavelor.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite