„Parcă mi-aş fi împachetat până şi amintirile”. Peste 200 de mii de ruși au fugit din țara lor de politica lui Putin

19 mai 2022, 17:58

În Rusia nu mai există presă liberă, așa că pentru oameni ca Lena, care până să înceapă războiul era producătoare la un canal independent din Moscova, nu mai există niciun viitor acolo.

Lena Vasileva, fost producător: Eu nu vorbesc împotriva ţării mele, ci împotriva statului, a birocraţiei care iau decizii în numele tău ca cetăţean. Nu sunt ucraineană, sunt rusoaică şi niciodată nu voi fi altceva.

Lena a studiat în Ungaria și de aceea, când s-a hotărât să părăsească Rusia, alegerea a fost rapidă. Și-a găsit un loc de muncă la Budapesta, iar în timpul liber face muncă de voluntariat la un centru de îngrijire pentru copiii refugiaților ucraineni.

Și Dmitri lucra în Rusia la un canal de televiziune independent, Rain Tv, ultimul bastion al presei libere din Rusia care a fost închis când a început războiul. Era redactor șef adjunct. Imediat după ce soldații lui Putin au intrat în Ucraina, Dmitri a plecat în Lituania și acum lucrează pentru canalul de YouTube al lui Mihail Khodorkovsky, fost oligarh rus și critic dur al lui Vladimir Putin.

Dmitri Elovky, fost jurnalist: A fost foarte greu şi trist pentru mine pentru că în ultima lună petrecută în Rusia ştiam că voi pleca de tot. Parcă mi-aş fi împachetat până şi amintirile.

De la începutul războiului, aproximativ 200 de mii de ruși au plecat din țara lor. Cei mai mulți în țara vecină, Finlanda.

La începutul lunii martie, trenurile veneau pline din Sankt Petersburg. În acel moment, gara finlandeză era singura poartă rămasă deschisă între Rusia și restul Europei.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite