Paramedicul Iulia “Taira” Paievska, eliberat din captivitatea rusă. „O să-i tratezi pe ruși?”. Taira: „N-aș putea face altfel. Sunt prizonieri de război”

Paramedicul Iulia “Taira” Paievska eliberat din captivitatea rusă
Paramedicul Iulia “Taira” Paievska eliberat din captivitatea rusă
18 iunie 2022, 14:01

Iulia Paievska este cunoscută în Ucraina sub numele de Taira, o poreclă pe care a ales-o dintr-un jocul video „World of Warcraft”. Folosind o cameră corporală, ea a înregistrat 256 de gigabiţi în două săptămâni, cu eforturile echipei sale în salvarea răniților, soldați ruși și ucraineni.

Taita a dat filmările unei echipe de la Associated Press, ultimii jurnaliști internaționali din Mariupol, apoi, la o zi distanţă, pe 16 martie, a fost luată prizonieră de ruşi împreună cu un coleg.

În aceeaşi zi, ruşii au lovit un teatru din centrul orașului, ucigând aproximativ 600 de persoane, potrivit unei investigații Associated Press.

„Am avut un sentiment de ușurare. Nici nu știu ce să spun”, a declarat soțul ei, Vadim Puzanov, pentru The Associated Press vineri seară, după eliberarea acesteia. Puzanov a spus că a vorbit la telefon cu Taira, care se afla în drum spre un spital din Kiev și că se temea pentru sănătatea ei.

Inițial, familia păstrase liniștea, sperând că negocierile ruso-ucrainene vor da rezultate. Dar Associated Press a vorbit cu Puzanov înainte de a da publicităţii filmările Tairei, care au avut milioane de spectatori din întreaga lume, inclusiv pe unele dintre cele mai mari rețele din Europa și Statele Unite.Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a anunțat eliberarea Tairei.

„Sunt recunoscător tuturor celor care au lucrat pentru acest rezultat. Taira este deja acasă. Vom continua să muncim pentru a-i elibera pe toți”, a spus el.

Sute de ucraineni au fost răpiți sau capturați, inclusiv oficiali locali, jurnaliști, activiști și apărători ai drepturilor omului.

Rusia a descris-o pe Taira ca lucrând pentru batalionul Azov, dar AP nu a găsit astfel de dovezi, iar prietenii și colegii au spus că nu are legături cu Azov.

Un clip înregistrat pe 10 martie arată doi soldați ruși scoși dintr-o ambulanță de un soldat ucrainean. Unul este într-un scaun cu rotile. Celălalt este în genunchi, cu mâinile legate la spate, cu o rană la picior. Ochii lor sunt acoperiți de pălării de iarnă și poartă banderole albe.

Un soldat ucrainean îl înjură pe unul dintre ei. „Calmează-te, calmează-te”, îi spune Taira.

„Nu aș putea face altfel”

O femeie o întreabă: „O să-i tratezi pe ruși?”

„Nu vor fi la fel de amabili cu noi”, răspunde ea. „Dar n-aș putea face altfel. Sunt prizonieri de război”.

Taira face parte din echipa Invictus a Ucrainei. Ei au confirmat că aceasta a fost medic militar din 2018 până în 2020, apoi a fost demobilizată.

Ea a primit camera corporală în 2021 pentru a filma pentru o serie de documentare Netflix despre figuri inspiraționale produse de Prințul Harry al Marii Britanii, fondatorul Jocurilor Invictus. Dar când forțele ruse au invadat Ucraina, ea a folosit-o pentru a filma scene cu civili și soldați răniți.

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite