Paradise Papers. Regina Elisabeta a II-a apare în dosarul care continuă investigațiile Panama Papers

6 noiembrie 2017, 14:13

Din uriaşul Dosar Paradis abia au început să apară dezvăluiri. Sunt iţe extrem de greu de descâlcit – prin care elitele lumii ocolesc plata unor uriaşe impozite. Metoda este legală, dar nu morală.

Spre exemplu: domeniul privat al reginei Elisabeta a II-a a Marii Britanii are peste zece milioane de dolari în firme offshore. Un asemenea fond de investiţii al reginei a vărsat bani într-o companie din insulele Cayman care i-a investit, la rândul ei, într-o afacere ce vindea britanicilor produse în rate cu o dobândă de până la 99,9 la sută. Potrivit Rise Project, compania din spatele afacerii, BrightHouse, a fost criticată în trecut pentru afacerile făcute pe spinarea britanicilor săraci însă nu s-a știut, până acum, faptul că banii coroanei au sprijinit-o.

Sau: unul dintre membrii administraţiei Trump, secretarul comerţului Wilbur Ross, este implicat într-un offshore în care au interese oameni de afaceri şi apropiaţi ai preşedintelui Rusiei, Vladimir Putin.

Dosarul Paradis continuă dezvăluirile făcute în 2016 de investigația Panama Papers. Noile documente pun în lumină paradisuri fiscale foarte puțin explorate, precum Insulele Cayman, Bermuda, Antigua și Barbuda, Cook Island dar și Isle of Man și altele. Arhiva a fost obținută de ziarul german Süddeutsche Zeitung. S-au alăturat demersului jurnalistic Consorţiul Internaţional al Jurnaliştilor de investigaţie şi instituţii de presă din 67 de ţări.

Pentru România, de anchetă se ocupă Rise Project, care afirmă că în documente apar și nume ale unor oameni de afaceri români.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă

27 de persoane sunt judecate începând de luni în scandalul "Panama Papers"