Paradă militară la Paris, de Ziua Națională a Franței. Emmanuel Macron și Donald Trump au asistat împreună la festivități

14 iulie 2017, 09:13

Este 14 iulie, Ziua Naţională a unuia dintre cei mai vechi şi mai prestigioşi aliaţi ai României: Franţa. La Paris, invitat de onoare este preşedintele american, Donald Trump. Se împlinesc 100 de ani de când Statele Unite au intrat în primul Război Mondial alături de forțele franceze şi astfel au schimbat cursul istoriei.

Președintele francez Emmanuel Macron a declarat vineri că „nimic nu va separa vreodată” Franța de Statele Unite, în discursul susținut alături de președintele american Donald Trump, la finalul tradiționalei defilări militare de 14 iulie de la Paris.

Pentru francezi este însă nu doar sărbătoare, ci şi comemorare – acum un an avea loc atentatul de la Nisa, cînd un bărbat a intrat cu un tir în mulţime.

ORA 13.10 Ceremoniile dedicate Zilei Naționale a Franței se încheie cu intonarea imnurilor celor două țări – Statele Unite și Franța.

ORA 11.40 A început parada militară de la Paris. Jurnalistul Adelin Petrișor comentează parada în Ediția specială de la TVR1, alături de Dragoș Tăbăran.

ORA 11.16 Se intonează Imnul Național al Franței, La Marseillaise.

ORA 11.10 La festivități au sosit președintele Donald Trump și soția sa, Melania.

ORA 11.00 Pe bulevardul Champs-Élysées din Paris au început festivitățile de 14 iulie. Președintele Emmanuel Macron sosește la ceremonie.  La parada militară participă și președintele american, Donald Trump, alături de soția sa, Melania.

Pentru prima dată, soldații americani vor defila alături de cei francezi, pentru că anul acesta se împlinesc 100 de ani de când Statele Unite au intrat în primul război mondial alături de Franța.

11 mii de militari sunt la Paris, iar în toată Franța, 86 de mii de polițiști și jandarmi vor asigura securitatea.

Republica Franceză îşi sărbătoreşte la 14 iulie Ziua Naţională. Se aniversează victoria Revoluţiei burgheze care a dus la răsturnarea regimului absolutist monarhic și la instaurarea unei noi ordini politice și sociale.

Revoluţia franceză a izbucnit la 14 iulie 1789 prin cucerirea fortăreţei Bastilia, cel mai detestat simbol al absolutismului, şi a impus, în 1792, proclamarea primei republicii.

Reprezentanţii poporului francez, constituiţi în Adunare Naţională, considerând că ignorarea, nesocotirea sau dispreţuirea drepturilor omului sunt singurele cauze ale nefericirii publice şi ale corupţiei guvernelor, au hotarât să expună într-o declaraţie solemnă drepturile naturale, inalienabile şi sacre ale omului, astfel ca această declaraţie, mereu prezentă înaintea tuturor membrilor societăţii, să le reamintească fără încetare drepturile şi îndatoririle lor” –  Declaraţia drepturilor omului şi ale cetăţeanului. Adoptată de Adunarea Naţionala Franceză în august 1789,  declara în primul articol că „Oamenii se nasc şi rămân liberi şi egali în drepturi.”

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite