Parada militară de 1 Decembrie: Pe sub Arcul de Triumf au defilat militari români, americani, trupe care aparțin Grupului de Luptă NATO din România, detașamente de tehnică militară

De Ziua Naţională, militarii români şi străini aflaţi în misiune în ţara noastră au defilat pe sub Arcul de Triumf din Bucureşti. Au participat peste 1.500 de militari și specialişti din Ministerul Apărării Naţionale, Ministerul Afacerilor Interne, Serviciul Român de Informaţii, Serviciul de Telecomunicații Speciale, Administrația Națională a Penitenciarelor și Autoritatea Vamală Română, precum şi 120 de mijloace tehnice. În blocul de onoare au fost 150 de militari străini, în cadrul unor detașamente din Belgia, Franța, Macedonia de Nord, Republica Moldova, Portugalia, Statele Unite ale Americii și Țările de Jos și militari reprezentând țările aliate contributoare la structurile NATO de pe teritoriul României. Militarii străini au fost prezenți cu 25 de mijloace tehnice, inclusiv aeronave de luptă din Canada, Italia, Spania și Statele Unite ale Americii.

01 Decembrie 2022, 08:13 (actualizat 01 Decembrie 2022, 20:18) Știrile TVR |

ACTUALIZARE Parada militară de la Arcul de Triumf s-a încheiat. În jur de 30.000 de români au urmărit parada, în zona Arcului de Triumf, potrivit informațiilor Jandarmeriei Române.

ACTUALIZARE Parada militară s-a încheiat cu defilarea militarilor Brigăzii 30 Gardă ”Mihai Viteazul”.

ACTUALIZARE A defilat blocul de tehnică aparținând Serviciului Român de Informații. Acesta este deschis de grupul de intervenție antiteroristă cuprinzând autospeciale de intervenție, cu rolul de ripostă imediată, evacuare şi izolare a zonei în situația producerii unui incident de natură teroristă. Au fost urmați de o autospecială de intervenție pirotehnică și CBRN, având atașată remorca anti-bombă. SRI poate interveni în cazul unor amenințări cu bombă pe întreg teritoriul național.

ACTUALIZARE Defilarea a continuat cu Poliţia de Frontieră Română. A trecut o autospecială de patrulare 4x4 Ford Ranger Raptor destinată efectuării misiunilor specifice de patrulare în condiţii off-road.

ACTUALIZARE A ajuns în Piața Arcului de Triumf blocul de tehnică al Ministerului Afacerilor Interne, deschis de Poliţia Română. Deschid coloana motocicletele BMW, autospeciale Audi Q5, Dacia Duster și Audi A4, aflate în dotarea polițiștilor de la Rutieră.

ACTUALIZARE Urmează detașamentul de tehnică al Comandamentului Logistic Întrunit. Se remarcă automacaraua de mare capacitate GROVE. Este destinată manipulării echipamentelor militare cu o masă de peste 70 de tone, la o distanță 6 metri.


ACTUALIZARE Au trecut prin Piață elemente de tehnică din detașamentul Comandamentului Comunicațiilor şi Informaticii, printre care și Autostația Radio cu Salt de Frecvență HARRIS, generația a III-a, care asigură, în timp real, comunicații radio de voce și date, secretizate.

ACTUALIZARE Au trecut autocamioane DAF cu Instalație de Lansare Rachete Sol-Aer HAWK, aparținând Brigăzii 1 Rachete Sol-Aer. Brigada 1 Rachete Sol-Aer are misiunea de a apăra spațiul aerian al municipiului Bucureşti şi al altor obiective importante. În prezent, Brigada 1 Rachete Sol-Aer parcurge o etapă de transformare, pregătire și dotare cu tehnică de rachete, comunicații și radiolocație, compatibilă cu celelalte state membre NATO. Este o structură cu o mobilitate mare, capabilă să îndeplinească misiunile specifice atât în zona de responsabilitate, cât și în cadrul Alianței Nord Atlantice.

ACTUALIZARE Urmează defilarea tehnicii militare din înzestrarea Regimentului 74 PATRIOT. Sistemul PATRIOT este aflat și în dotarea armatelor altor state aliate, printre care: SUA, Germania, Olanda, Grecia, Spania și Polonia. Reprezintă o capabilitate unică, testată în luptă. De-a lungul timpului, a fost întrebuințată la interceptarea și neutralizarea platformelor aeriene cu și fără pilot, rachetelor de croazieră și rachetelor balistice în teatrele de operații din Irak și Siria. România a achiziționat cea mai nouă versiune a sistemul PATRIOT, beneficiind de ultimele inovații în domeniul tehnologiei.

ACTUALIZARE Divizia 101 Aeropurtată a Statelor Unite ale Americii participă la Ziua Națională a României din acest an. Prima mașină este un Vehicul Blindat, de Transport Personal, protejat anti-mină. Vehiculul poate găzdui un echipaj de zece membri. Urmează cunoscutul HUMVEE. Vehiculul multifuncțional, de mare mobilitate, face parte din categoria vehiculelor utilitare ușoare, cu tracțiune integrală. Apoi Obuzierul M777, o piesă de artilerie de cal. 155 mm. Este tractat de camionul de capacitate medie, pentru transportul de personal și marteriale în zone greu accesibile. Acesta este folosit de forțele terestre din țări precum: Australia, Canada, Columbia, India, Arabia Saudită, Ucraina și Statele Unite.

ACTUALIZARE Defilează acum Transportoarele Blindate pentru Trupe PANDUR, din dotarea contingentului portughez care își desfășoară activitatea în Brigada Multinațională Sud-Est. Este un transportor modern, compatibil cu cele similare din armatele membre NATO, din punct de vedere al comunicațiilor, sistemului de armament, tipurilor de muniție și sprijinului logistic. Oferă protecție balistică ridicată , fiind capabil să reziste la diverse tipuri de muniții. De asemenea, este dotat cu diferite instalații de protecție.

ACTUALIZARE Infanteriștii polonezi vă prezintă onorul îmbarcați pe Transportoare Amfibii Blindate ROSOMAK din dotarea Armatei Poloneze. Transportorul amfibiu blindat pentru infanterie ROSOMAK este prevăzut cu turelă și tun automat calibru 30 mm.

ACTUALIZARE Defilarea de tehnică a detașamentelor străine începe cu Blindatele franceze de Infanterie ale Regimentului 152 Infanterie „Diavolii Roșii”. Creat în 1794, acest regiment și-a dobândit renumele în Primul Război Mondial, când a devenit prima unitate din armata franceză decorată cu „Legiunea de Onoare”, cea mai înaltă distincție franceză. Regimentul mecanizat este dotat cu Vehicule Blindate de Luptă de Infanterie, capabile să funcționeze în orice mediu. Echipat cu un tun cu tragere rapidă de 25 mm, fiecare vehicul este gata să ofere un răspuns dur la orice provocare.

ACTUALIZARE A defilat detașamentul constituit din Instalații de Lansatoare LAROM ale Batalionului 83 LAROM „Bogdan I” din Bârlad, din compunerea Brigăzii 8 Rachete Operativ Tactice „Alexandru Ioan Cuza”. Instalația de lansare LAROM este un mijloc autopropulsat de sprijin prin foc, capabil să lovească o gamă largă de ținte dispuse în adâncimea dispozitivului inamic, utilizând 2 tipuri de muniție explozivă, cu bătaie maximă de 20, respectiv 45 km.

ACTUALIZARE Vibrează Piața Arcului de Triumf! Trec tancurile TR-85 M1 Bizonul. Un tanc mijlociu, cu un echipaj de patru membri şi o masă totală de 50 de tone. Armamentul principal îl constituie tunul de cal. 100 mm, ghintuit, cu o distanţă maximă de tragere de 6.000 m prin ochire directă şi 14.600 m la tragerea indirectă. Mai are în dotare o mitralieră cal. 7,62 mm și o mitralieră antiaeriană, cal. 12,7 mm. Este capabil să urce pante de 32 grade, să treacă peste şanţuri de 2,8 metri şi banchete de zid înalte de un metru sau peste vaduri adânci de 1,5 metri.

ACTUALIZARE Defilează un modul alcătuit din Maşini de Luptă ale Infanteriei MLI-84M Jderul, din dotarea Brigăzii 282 Blindată „Unirea Principatelor” din Focșani. MLI-84M Jderul este un vehicul de luptă blindat, pe şenile, destinat grupei de infanterie pentru desfășurarea acțiunilor specifice în câmpul tactic. Șenilatul blindat MLI-84M Jderul este capabil să traverseze cursuri de apă cu adâncimi de maximum 1,2 metri.

ACTUALIZARE A trecut prin Piața Arcului de Triumf detaşamentul constituit din Lansatoare HIMARS, ale Batalionului 81 Rachete Operativ Tactice. Puterea de foc, bătaia, mobilitatea și efectul la țintă ale sistemului de rachete cu lansare multiplă HIMARS asigură un grad înalt de adaptabilitate la întreg spectrul de operații militare. Este compatibil cu mediul operaţional contemporan și oferă capabilităţi adecvate în realizarea interoperabilității cu structurile similare din ţările NATO.

ACTUALIZARE A defilat blocul de paradă alcătuit din Transportoare Blindate pentru Trupe PIRANHA 5. Transportorul este un vehicul de luptă blindat, pe roți, care a intrat în dotarea batalioanelor de infanterie din Forțele Terestre Române, începând cu anul 2020. PIRANHA 5 este compatibil cu transportoarele blindate pentru trupe din armatele NATO, din punct de vedere al comunicațiilor, sistemului de armament, tipurilor de muniție și al sprijinului logistic.

ACTUALIZARE Pe sub Arcul de Triumf au trecut autovehiculele blindate URO VAMTAC, cu sistemul SPIKE Long Range. Sistemul reprezintă o categorie de rachete antitanc dirijate, destinate pentru lupta împotriva blindatelor. SPIKE Long Range este un sistem portabil, de lansare a rachetelor ghidate. Este utilizat de subunitățile antiblindate împotriva tancurilor, precum şi împotriva altor ținte cu rol important.

ACTUALIZARE A urmat tehnică aflată în dotarea Batalionului IMINT din Brigada de Informaţii MilitareSistemul UAV Scan Eagle, fără pilot uman la bord, este compus din aeronave cu senzori performanţi, sisteme de lansare şi recuperare.

ACTUALIZARE Parada a continuat cu defilarea detașamentelor de tehnică ale Ministerului Apărării Naționale, Ministerului Afacerilor Interne, Autorității Vamale Române, Serviciului Român de Informații și  Serviciului de Telecomunicații Speciale. Dispozitivul pentru defilare pe tehnică este condus de generalul-maior Cristian DAN, veteran al teatrelor de operații in Irak și Afganistan.

A urmat detaşamentul de tehnică din dotarea Forţelor pentru Operaţii Speciale. Vehiculele de luptă HUMVEE, model M 1165 cu turelă, sunt echipate cu mitraliere de calibru 12,7 mm. Mitralierele sunt foarte eficiente împotriva infanteriei, mașinilor blindate, și neblindate și împotriva construcțiilor slab fortificate.

Vehiculele de luptă TOYOTA, model Land Cruiser modificat pentru structurile de operații speciale, sunt echipate cu mitraliere de calibru 12,7 mm și calibru 7,62 mm.

ACTUALIZARE Defilează reprezentanții Administrației Naționale a Penitenciarelor. Comanda este asigurată de inspectorul principal de poliție penitenciară Ion PANAETE. Detașamentul este format din polițiști de penitenciare din structuri specializate de intervenție. Aceste elemente asigură intervenția pentru soluționarea incidentelor operaționale

ACTUALIZARE În Piața Arcului de Triumf a intrat detașamentul Serviciului de Telecomunicații Speciale. Este comandat de generalul de brigadă Remi MANDA. Din blocul de paradă fac parte tineri specialiști în telecomunicații speciale, experți în securitate cibernetică și operatori ai Serviciului de urgență 112.

ACTUALIZARE A urmat blocul de paradă al Serviciului Român de Informații, condus de locotenent-colonelul Valentin CIOF. Detașamentul este constituit din luptători ai structurilor de intervenție din Brigada Antiteroristă.

ACTUALIZARE A urmat blocul de paradă al Pompierilor români. Salvatorii sunt conduși de colonelul Alin MAGHIAR. Drapelul de luptă al Inspectoratului General pentru Situații de Urgență este în fruntea detaşamentului de pompieri. Aceștia încadrează echipaje de stingere a incendiilor, echipaje SMURD, autospeciale CBRN, precum și echipaje pregătite să intervină pentru salvarea din medii ostile vieții.

ACTUALIZARE Blocul de paradă este continuat de Jandarmeria Română, cu un detașament condus de colonelul Cornel STOICA.

ACTUALIZARE Au defilat efective ale Serviciului pentru Intervenţii şi Acţiuni Speciale (SIAS) și Drapelul de Luptă al Școlii de Agenți de Poliție de la Câmpina.

Detașamentul SIAS este condus de chestorul de poliție Alexandru SCURTU, aflat din anul 2007 la comanda acestei unități de elită a Poliției Române. Misiunea serviciului este de a neutraliza infractorii periculoşi sau înarmaţi cu arme de foc.

ACTUALIZARE A defilat blocul de paradă al Ministerului Afacerilor Interne. Este condus de generalul de brigadă Liviu UZLĂU, prim-adjunct al inspectorului general şi șef al Statului Major al Jandarmeriei Române.

Intră în Piața Arcului de Triumf detașamentul de studenți ai Academiei de Poliție „Alexandru Ioan Cuza”, condus de comisarul-șef de poliție Iulian MAXÍM. Academia de Poliție este o instituţie de învăţământ superior, singura cu acest profil din ţară și membră a Asociaţiei Europene a Colegiilor de Poliţie.

ACTUALIZARE Defilează detașamentul Colegiilor Naționale Militare. În fruntea acestuia se află colonelul Gheorghe BOBOC, comandantul Colegiului Național Militar „Tudor Vladimirescu” din Craiova. Detașamentul este alcătuit din elevi ai colegiilor naționale militare din Breaza, Alba Iulia, Câmpulung Moldovenesc, Craiova și Constanța.

ACTUALIZARE Defilează studenţii şi ofiţerii-studenţi ai Institutului Medico-Militar. Detașamentul este condus de comandantul institutului, colonel medic conferenţiar universitar doctor Mihail-Silviu TUDOSIE. Cu două catedre, la Bucureşti şi la Târgu Mureş, institutul asigură formarea medicilor militari pe filieră directă.

ACTUALIZARE La paradă sunt și 60 de studenți ai Academiei Navale „Mircea cel Bătrân”. Detașamentul este condus de comandorul Ioan-Gabriel MOISE, locțiitorul comandantului Academiei.

ACTUALIZARE Urmează Blocul Forțelor Navale, alcătuit din 60 de militari din structurile subordonate Comandamentului Flotei. Este comandat de contraamiralul de flotilă Liviu-Auraș COMAN, locțiitorul șefului Statului Major al Forțelor Navale.

ACTUALIZARE Defilarea continuă cu detaşamentul Academiei Forţelor Aeriene, format din studenţi ai celor 3 ani de studiu, conduși de general de flotilă aeriană Marius SERBESZKI, comandantul instituției. Academia Forțelor Aeriene pregătește piloți militari, controlori de trafic aerian, meteorologi, ofițeri de artilerie și rachete antiaeriene, radiolocație și război electronic.

ACTUALIZARE Prezintă onorul detaşamentul reprezentativ al Forțelor Aeriene Române. Dispozitivul, format din 60 de militari, este comandat de generalul de flotilă aeriană Iulian PAȚILEA, locțiitorul șefului Statului Major al Forțelor Aeriene. Militarii Forţelor Aeriene Române ne dau încredere că spațiul aerian al țării este în siguranță și apărat, în caz de nevoie. De asemenea, ei au fost și vor fi mereu alături de populația civilă în situații de urgență.

ACTUALIZARE Este momentul trecerii pe sub Arcul de Triumf a studenților Academiei Forțelor Terestre „Nicolae Bălcescu” din Sibiu, conduși de colonelul Radu Cristian DINU. Cu o vechime de 175 de ani în domeniul educaţiei militare, Academia Forţelor Terestre are ca obiectiv principal formarea iniţială a ofiţerilor de comandă. Academia de la Sibiu școlarizează viitori ofițeri atât pentru Armata României, cât și pentru alți beneficiari din cadrul Sistemului de Apărare, Ordine Publică și Securitate Națională.

ACTUALIZARE Intră acum în Piața Arcului de Triumf detașamentul Forțelor Terestre Române, constituit din militari ai Brigăzii 2 Vânători de Munte „Sarmizegetusa”. În fruntea detașamentului se află comandatul brigăzii, generalul de brigadă Ilie-Marian DRAGOMIR. Detașamentul pentru defilare este compus din militari aparținând Batalionului 30 Vânători de Munte „Dragoslavele” din Câmpulung și Companiei 206 Cercetare din Brașov.

Forțele Terestre Române sunt cea mai numeroasă categorie de forțe a Armatei României. Au în compunere divizii de infanterie, brigăzi de luptă, sprijin de luptă, centre de comunicații, batalioane, baze logistice, structuri de învățământ și instrucție.

ACTUALIZARE Pentru prima dată, au defilat pe sub Arcul de Triumf militari din Divizia 101 Aeropurtată a Statelor Unite ale Americii. Cunoscuți sub denumirea de „Screaming Eagles”, divizia de infanterie ușoară a Armatei SUA este specializată în operații de asalt aerian.

În prezent, militarii Diviziei 101 Aeropurtată a SUA s-au reîntors în Europa pentru întărirea flancului estic al NATO și reasigurarea partenerilor de pe continentul european. Începând cu cel de-Al Doilea Război Mondial și până în zilele noastre, Divizia 101 Aeropurtată este una dintre cele mai cunoscute mari unități americane din lume. Structura militară are un palmares impresionant în lupta contra terorismului.

ACTUALIZARE Trece acum Garda de Onoare a Republicii Moldova. Formațiunea este condusă de căpitanul Vitalie JOSAN, comandant de companie. Militarii Gărzii de Onoare, purtând cu demnitate Drapelul de stat, sunt primii care întâmpină personalitățile străine, în cadrul evenimentelor şi ceremoniilor oficiale. Ei sunt cartea de vizită a Republicii Moldova şi a Armatei Naţionale.

ACTUALIZARE Defilează trupe care aparțin Grupului de Luptă NATO din România, cu baza la Cincu. Pot fi văzuți cei trei purtători de steag ai națiunilor care compun detașamentul. Acesta este constituit din 20 de militari francezi de cavalerie din escadronul „Căpitan Sylvain”, renumit pentru tancurile LECLERC. Urmează 20 de militari olandezi de infanterie ușoară aeropurtată. A treia parte este formată din geniști și artileriști francezi, care provin din Regimentul 3 Geniu, creat de regele Ludovic al 18-lea, în 1814, și Regimentul 1 Artilerie, înființat în 1671 de regele Ludovic al 14-lea. Prezența drapelului belgian este un tribut pentru rolul jucat de Belgia în construirea bazei de la Cincu. Detașamentul belgian de geniu nu face parte din Grupul de luptă NATO, dar participarea lor la paradă dovedește dedicarea față de misiune, alături de camarazii francezi și olandezi.

ACTUALIZARE Parada continuă cu defilarea Detaşamentului Brigăzii Multinaționale de Sud-Est, condus de generalul de brigadă Constantin NICOLAESCU, comandantul structurii. În componența detașamentului, puteți vedea reprezentanții contingentelor militare poloneze, portugheze și din Republica Macedonia de Nord. Acestea sunt dislocate în România, ca parte a Brigăzii Multinaționale de Sud-Est.

ACTUALIZARE Intră în Piața Arcului de Triumf detaşamentul Brigăzii de Informații Militare, condus de locotenent-colonelul Florin-Iulian MIRON, comandant al Batalionului HUMINT. Brigada de Informaţii Militare s-a constituit în anul 2010 şi are în compunere structuri din domeniile HUMINT, IMINT şi război electronic. Misiunea de bază a brigăzii este asigurarea sprijinului cu informaţii a factorilor de decizie până la nivel strategic.

ACTUALIZARE Defilează detaşamentul Forţelor pentru Operaţii Speciale, comandat de generalul-maior Tiberiu ȘERBAN, comandantul Comandamentului Forţelor pentru Operaţii Speciale. Blocul Forţelor pentru Operaţii Speciale este alcătuit din operatori din Batalioanele 51 și 52 Operații Speciale și Batalioanul 53 Comando.

Unităţile din compunerea Forţelor pentru Operaţii Speciale sunt încadrate cu luptători riguros selectaţi şi antrenaţi, având specialități multiple. Aceștia pot fi introduși în luptă atât terestru, cât și aerian, prin parașutare sau maritim, majoritatea având și specialitatea scafandri de luptă. Acești militari dispun de o pregătire ce le permite să execute misiuni specifice în medii operaționale non-permisive, sensibile din punct de vedere politico-militar.

ACTUALIZARE Defilează detașamentul Asociației Militarilor Veterani și Veteranilor cu Dizabilități ”Sfântul Mare Mucenic Dimitrie - Izvorâtorul de Mir”. Detașamentul este constituit din 33 de veterani ai teatrelor de operații: Angola, Haiti, Somalia, Bosnia-Herțegovina, Kosovo, Irak și Afganistan. Drapelul este purtat cu onoare de plutonierul major în retragere Andrei OPRIȘ, veteran al teatrului de operații din Afganistan.

ACTUALIZARE Defilează Asociaţia Tradiţia Militară, grupul de reconstituire istorico-militară ce reprezintă România la Uniunea Europeană pe acest profil. Detaşamentul poartă uniformele Armatei Regale Române, din anii 1915 - 1919: de Infanterie, de Grăniceri, de Vânători şi de Vânători de Munte. Comandantul grupului, Mircea Stoica, poartă uniforma de colonel de Vânători de Munte şi sabia de paradă tip SOLINGEN.

ACTUALIZARE Intră în Piața Arcului de Triumf primul detașament pe jos al paradei. Militarii poartă simbolurile heraldice ale unui număr de 25 de structuri care au experiența misiunilor în teatrele de operații din Afganistan, Irak, Kosovo, Bosnia-Herțegovina și Angola.

Purtătorii Steagurilor sunt militari ai Batalionului 495 Parașutiști ,,Căpitan Ștefan Soverth”, unitate subordonată Brigăzii 1 Mecanizată „ARGEDAVA”.

ACTUALIZARE Intră în Piața Arcului de Triumf blocul de paradă cu detașamente pe jos, condus de generalul-maior Ciprian MARIN, comandantul Diviziei 2 Infanterie ”Getica”.

Divizia 2 Infanterie este o structură de elită a Forțelor Terestre, demnă continuatoare a tradițiilor de luptă ale Armatei a 2-a române.

ACTUALIZARE Parada Militară Națională începe cu defilarea detașamentelor reprezentative ale Ministerului Apărării Naționale, Ministerului Afacerilor Interne, Serviciului Român de Informații, Serviciului de Telecomunicații Speciale și Administrației Naționale a Penitenciarelor. De asemenea, vor da onorul reprezentanți ai Grupului de Luptă al NATO dislocat în România

Comandantul Paradei Militare este generalul-locotenent Corneliu POSTU, a cărui deviză profesională este: Onoare, Drapel și Patrie!


ACTUALIZARE Garda de Onoare îi prezintă onorul președintelui României, Klaus Iohannis, comandant al forțelor armate. Urmează intonarea imnului de stat al României.

Ziua Naţională este celebrată şi prin executarea, pe timpul intonării imnului de stat, a douăzeci și una de salve de tun, în semn de salut. Bateria Salve a Brigăzii 30 Gardă „Mihai Viteazul” execută tragerea cu tunurile din dotare, folosind, desigur, muniţie de manevră. Subunitatea este comandată de căpitanul Mihai NICULAE. Tradiţia salvelor de tun are la origine un obicei marinăresc, ce semnifica intenţiile paşnice ale celor care se apropiau de țărm. Astăzi este o formă de omagiere a unor evenimente istorice, ca parte a protocolului organizat de state cu diferite ocazii.

ACTUALIZARE 1.500 de militari români și 150 de militari străini vor defila astăzi pe sub Arcul de Triumf, a transmis Ilinica Nazarie, pentru TVR Info. Pentru al 12-lea an la rând, jurnalistul TVR Adelin Petrișor și generalul de brigadă Constantin Spînu vă vor explica ce se întâmplă la Arcul de Triumf și vă vor arăta militarii care vin să își prezinte tehnica militară de ultimă generație.

Sunt și militari sosiți în România în diverse misiuni - militarii francezi din Grupul de Luptă de la Cincu, militarii americani de la Baza Militară Mihail Kogălniceanu, cei de la Divizia 101 Aeropurtată, dar și de cei din structurile multinaționale ce-și au sediul în România.

De la 11.00, în direct, la Televiziunea Română, parada militară de 1 Decembrie.

 

------------------------------------------------------------------------------------------------------

Parada Militară dedicată Zilei Naționale a României se desfăşoară la Arcul de Triumf, edificiu emblematic al Capitalei, inaugurat acum 86 de ani, în prezența regelui Carol al II-lea și a Reginei Maria.

Manifestările de astăzi sunt organizate conform Ordinului șefului Statului Major al Apărării. Ceremonii militare dedicate Zilei Naționale a României se desfășoară în București, la Alba-Iulia, precum și în garnizoane militare din țară.

Ca în fiecare an, militarii Brigăzii 30 Gardă „Mihai Viteazul” au participat la ceremonia de la Monumentul Ostașului Necunoscut din Parcul Carol I. Au adus un omagiu eroilor știuți și neștiuți, căzuți în toate timpurile pe câmpul de luptă pentru împlinirea idealurilor naționale.

Anul acesta, la paradă participă peste 1.500 de militari și specialişti din Ministerul Apărării Naţionale, Ministerul Afacerilor Interne, Serviciul Român de Informaţii, Serviciul de Telecomunicații Speciale, Administrația Națională a Penitenciarelor și Autoritatea Vamală Română, precum şi 120 de mijloace tehnice.

În blocul de onoare vor fi aproximativ 150 de militari străini, în cadrul unor detașamente din Belgia, Franța, Macedonia de Nord, Republica Moldova, Portugalia, Statele Unite ale Americii și Țările de Jos și militari reprezentând țările aliate contributoare la structurile NATO de pe teritoriul României. Militari străini sunt prezenți cu 25 de mijloace tehnice, inclusiv aeronave de luptă din Canada, Italia, Spania și Statele Unite ale Americii.

Totodată, în zona Arcului de Triumf sunt amplasate standuri expoziționale cu tehnică militară. Acestea vor putea fi vizitate după încheierea ceremoniei oficiale.

În această seară, militarii Brigăzii 30 Gardă Mihai Viteazul vor executa, pentru dumneavoastră, retragerea cu torțe. Evenimentul va începe la ora 19.00, din Piața Tricolorului, de pe esplanada Palatului Cercului Militar Național, militarii defilând până la sediul brigăzii.

Articole pe aceeaşi temă
 
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN CRAWL
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 2°C 1°C
IASI 1°C 3°C
CLUJ 1°C 2°C
CONSTANTA 1°C 2°C
CRAIOVA 4°C 3°C
BRASOV 0°C -1°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI