Paradă la Paris, de Ziua Națională a Franței. Măsuri excepționale de securitate

14 iulie 2018, 11:00

La parada de Ziua Națională, Franța a arătat, timp de mai bine de două ore, cele mai noi echipamente militare, pe Bulevardul Champs Elysees, între Arcul de Triumf și Place de la Concorde: 4300 de soldați, 220 de vehicule, 250 de cai, 64 de avioane și 30 de elicoptere au defilat.

Ceremonia a fost deschisă de președintele Franței, Emmanuel Macron.

Anul acesta, invitații speciali ai președintelui Franței au fost Japonia, reprezentată de ministrul de externe, Taro Kono, și Singapore, stat reprezentat de premierul Lee Hsie Loong. Premierul nipon Shinzo Abe a declinat invitația în ultimul moment din cauza inundațiilor catastrofale care au lovit țara.

Parada a fost deschisă, potrivit tradiției, de cadetii de la școlile militare. Au urmat unitățile operative ale armatei terestre, aviației și marinei militare.

Pentru prima dată, pe Champs Elysees a defilat și una dintre cele patru femei subofițer care își desfășoară activitatea pe un submarin francez.

Au defilat și patru soldați răniți în teatrele de război pe care Franța le are în acest moemnt, cum ar fi Mali sau Siria. Dar și militari niponi şi singaporezi, în calitate de invitaţi de onoare

Un mic accident, fără urmări grave, a umbrit demonstrația motocicliștilor Jandarmeriei: două motociclete s-au ciocnit ușor.

În timpul defilării, un avion Alpha de la unitatea de acrobaţie aviatică Air Force Patrouille a încurcat timpul zborului culorile drapelului național.

Au urmat picnicuri, baluri populare în toate marile orașe. La Paris, seara se încheie cu un foc de artificii la Turnul Eiffel dar și cu un uriaș concert liric în aer liber.

Au fost luate măsuri de securitate excepționale: 12 mii de polițiști și jandarmi veghează la Paris pentru siguranța populației, ajutați de imagini surprinse de drone.

În marile orașe ale Franței sunt numeroase festivități: și acolo s-au luat măsuri de securitate.

Francezii speră că petrecerea va continua duminică, când selecţionata Franței de fotbal întâlneşte Croaţia în finala Cupei Mondiale din Rusia.

Instaurată în anul 1880, Ziua Naţională a Franţei celebrează cele două evenimente care au marcat istoria sa modernă, începutul Revoluţiei Franceze prin căderea Bastiliei şi Sărbătoarea Federaţiei.

Libertate, Egalitate, Fraternitate! avea să devină deviza Republicii Franceze şi frază cu valoare universală din care s-au inspirat apoi multe democraţii occidentale când şi-au scris Constituţia.

Prin semnificaţiile sale şi în onoarea Republicii Franceze, ziua de 14 iulie este cunoscută şi sărbătorită şi în alte ţări din Europa sau din lume.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite