Papa Francisc le-a cerut liderilor mondiali care se vor reuni la summitul ONU pentru climă să ofere ‘răspunsuri eficace la criza ecologică’

Papa Francisc
Papa Francisc
29 octombrie 2021, 14:05

„Decidenţii politici care se vor reuni la COP26 de la Glasgow sunt chemaţi de urgenţă să dea răspunsuri eficace la actuala criză ecologică şi să ofere astfel o speranţă concretă generaţiilor viitoare”, a declarat suveranul pontif în timpul unei alocuţiuni difuzate pe BBC.

Începând de duminică, reprezentanţii a circa 200 de ţări care se vor reuni timp de două săptămâni la COP26 vor încerca să cadă de acord asupra modalităţilor de a reduce în continuare emisiile de CO2, în speranţa de a menţine încălzirea globală sub 1,5 grade Celsius comparativ cu epoca preindustrială. Pentru mulţi, acest summit ONU reprezintă ultima şansă de a atinge acest obiectiv.

Papa a avertizat cu privire la o „ameninţare fără precedent a schimbărilor climatice şi la degradarea casei noastre comune”. Cu toate acestea, potrivit papei, această „succesiune de crize de mediu, economice, umanitare şi de sănătate” care lovesc în acest moment planeta constituie, poate, şi un moment care oferă „oportunităţi”, „pe care nu trebuie să le irosim”.

„Cea mai importantă lecţie de învăţat din aceste crize este nevoia noastră de a construi împreună, astfel încât să nu mai existe graniţe, bariere sau ziduri politice în spatele cărora să ne ascundem”, a explicat el, criticând retragerea în „izolaţionism, protecţionism şi exploatare”. „Nu ieşim niciodată dintr-o criză singuri, fără ceilalţi”, a subliniat Suveranul Pontif.

Papa, în vârstă de 84 de ani, nu va participa personal la COP26, însă „numărul doi” din Vatican, cardinalul Pietro Parolin, va conduce delegaţia Sfântului Scaun.

Papa Francisc s-a întâlnit vineri, în marja G20, cu preşedintele american Joe Biden, un catolic practicant. Suveranul Pontif se va întâlni şi cu preşedintele sud-coreean Moon Jae-in și cu preşedintele indian, Narendra Modi

La începutul acestei luni, Papa s-a alăturat celor circa 40 de lideri religioşi care le-au cerut şefilor de guvern care participă la COP26 să ia „măsuri urgente, radicale şi responsabile” pentru a reduce considerabil emisiile de gaze cu efect de seră.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite