Papa Francisc la întâlnirea cu romii din Blaj: Cer iertare, în numele Bisericii Domnului, pentru momentele când, în decursul istoriei, v-am discriminat, maltratat sau v-am privit într-o manieră greșită

Pentru aproape o oră, un cartier mărginaș din Blaj, locuit în special de persoane de etnie romă, a fost gazda celui mai important moment din viața comunității de acolo. Papa Francisc a venit să-i cunoască, să le vorbească, să le ceara iertare și să se roage împreună. Și să ne mulțumească nouă, românilor, pentru amintirile pe care le-a adunat în aceste trei zile pe care le-a petrecut în țara noastră. Să ne reamintească să privim înainte cu bunătate.

02 Iunie 2019, 20:21 (actualizat 02 Iunie 2019, 22:17) Știrile TVR |
Papa Francisc, la întâlnirea cu romii din Blaj
EMBED VIDEO LINK CU VIDEO
Embed:
Link:

Ultima întâlnire a Suveranului Pontif în România a fost cu membrii comunității rome de la Barbu Lăutaru, un cartier nevoiaș al Blajului. În poarta bisericii, ridicată în ultimele trei luni, Papa Francisc a fost întâmpinat cu bucurie. I-a binecuvântat pe cei prezenți, le-a oferit copiilor mici daruri, dar mai ales zâmbete, căldură și gânduri bune.

A fost primit cu entuziasm de cei mari și cu sfială și curiozitate de copii.

Acolo, la periferia periferiilor, așa cum au spus gazdele, Papa Francisc a ținut neapărat să meargă. Iar cuvintele lui au vindecat răni apărute în ani și ani.

Sfântul Părinte ne-a sfătuit să fim drepți și buni, să ne pese de aproapele nostru pentru că toți suntem o mare familie.

Cu îndemnul de a privi mereu înainte, uniți, plini de iubire și compasiune, Sfântul Părinte a mărturisit că și-a dorit ca vizita lui să fie o punte de legătură între sufletele noastre.

Cu aceste cuvinte și a încheiat Papa Francisc întâlnirea cu membrii comunității rome din Blaj. Și cu multe zâmbete, așa cum a făcut în fiecare secundă petrecută printre oameni și, mai ales, printre copii.

De la biserica din Barbu Lăutaru, Sfântul Părinte a plecat spre Sibiu. Geamurile mașinii au fost deschise și nicio clipă nu a încetat să-i salute și să-i binecuvânteze pe cei care l-au însoțit o parte din drum.

Cuvântul Papei Francisc la întâlnirea cu romii din Blaj:

"Dragi frați și surori, bună ziua! Sunt bucuros să vă întâlnesc și vă mulțumesc pentru primirea voastră. Tu, părinte Ioan, nu greșești în a afirma acea certitudine pe cât de sigură pe atât de uitată adesea: în Biserica lui Christos este loc pentru toți. Biserica este loc de întâlnire, și trebuie să ne amintim de acest lucru nu ca un frumos slogan, dar ca făcând parte din cartea noastră de identitate, în calitate de creștini. Ne-ai amintit de aceasta dând ca exemplu pe Episcopul Martir Ioan Suciu, care a știut să dea expresie prin gesture concrete, dorinței lui Dumnezeu Tatăl de a se întâlni cu fiecare persoană, în prietenie și împărtășire. Evanghelia bucuriei se transmite în bucuria întâlnirii, fiind conștienți că avem un Tată care ne iubește. Priviți de el, înțelegem cum să ne privim între noi. Cu acest spirit am dorit să vă strâng mâinile, să vă privesc în ochi, să vă las să intrați în inima mea, în rugăciune, încrezător că voi avea și eu un loc în rugăciunea voastră și în inima voastră.

Am totuși o greutate pe inimă, este greutatea discriminărilor, a segregărilor și a maltratării suferite de comunitățile voastre. Istoria ne spune că nici creștinii, și nici chiar catolicii, nu au fost străini de răul acesta atât de mare. Pentru aceasta aș vrea să vă cer iertare. Cer iertare, în numele Bisericii Domnului și vouă, pentru momentele când, în decursul istoriei, v-am discriminat, maltratat sau v-am privit într-o manieră greșită, cu privirea lui Cain și nu cu cea a lui Abel, și nu am știut să vă recunoaștem, să vă prețuim și să vă apărăm în specificitatea voastră. Pentru Cain nu contează fratele său. Prin indiferență alimentăm prejudecățile și instigăm la ură. De câte ori nu judecăm în mod nechibzuit, folosind cuvinte care rănesc, cu atitudini seamănă ură și distanță. Când cineva este lăsat în urmă, familia umană nu mai merge înainte. Nu suntem creștini pe deplin, și nici măcar umani, dacă nu știm să vedem persoana înainte de acțiunile sale, înainte de judecățile și prejudecățile noastre.

În istoria omenirii a existat întotdeauna Abel și Cain, există mâna întinsă și mâna care lovește. Există deschidere la întâlnire și închidere din cauza conflictelor. Există primire și există excludere. Există acela care vede în cel de alături un frate și cel care îl vede ca pe o piedică în drumul său. Există civilizația iubirii și există civilizația urii. În fiecare zi trebuie să alegem între a fi Abel sau Cain. Ca în fața unei răscruci de drumuri suntem chemați să facem o alegere decisivă: să parcurgem calea împăcării sau cea a răzbunării. Să alegem calea lui Isus! Este o cale mai istovitoare, dar este calea care conduce la pace. Și ea trece prin iertare. Să nu ne lăsăm duși de valul răutăților care ne macină înăuntrul nostru. Fără ranchiună! Deoarece niciun rău nu îndreaptă un alt rău, nicio răzbunare nu dă satisfacție nedreptății, niciun resentiment nu face bine inimii, nicio închidere în sine nu face bine inimii, nicio închidere în sine nu apropie.”

Articole pe aceeaşi temă
 
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN PAPA FRANCISC ÎN ROMÂNIA
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 31°C 30°C
IASI 26°C 29°C
CLUJ 23°C 25°C
CONSTANTA 26°C 29°C
CRAIOVA 27°C 26°C
BRASOV 25°C 26°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI