Papa Francisc îl va beatifica pe episcopul Unirii. Rămășițele cardinalului Iuliu Hossu au fost transferate la Cluj

O parte din rămăşiţele primului cardinal al neamului românesc, Iuliu Hossu, au fost aduse la Cluj-Napoca. Racla cu osemintele va fi sfinţită de Papa Francisc, pe 2 iunie, la Blaj, în momentul beatificării. Iuliu Hossu este unul dintre cei mai importanţi prelaţi greco-catolici, cel care a rostit, la 1 Decembrie 1918, Proclamația de unire a Transilvaniei cu Regatul României.

04 Aprilie 2019, 20:29 (actualizat 07 Mai 2019, 12:42) |
Papa îl va beatifica pe episcopul Unirii
EMBED VIDEO LINK CU VIDEO
Embed:
Link:

"Astăzi, prin hotărârea noastră, se înfăptuieşte România Mare, una şi nedespărţită, rostind fericiţi toţi românii de pe aceste plaiuri: Ne unim pe veci cu Ţara mamă, România!"

Episcopul Iuliu Hossu a anunţat Marea Unire la Alba Iulia în 1918. În anii comunismului a devenit un prelat nedorit, iar biserica greco-catolică în care a slujit a fost interzisă. În 1969, când Hossu, ridicat de Papă la rândul de cardinal, avea 85 de ani, a fost înregistrat citind în șoaptă proclamația Marii Uniri. Două călugăriţe au avut curajul să între în chilia părintelui. Acum, cardinalul Iuliu Hossu va fi beatificat de Papa Francisc, alături de alţi martiri ai bisericii greco-catolice. Rămăşitele prelatului revin în inima Transilvaniei, recuperate din Cimitirul Bellu Catolic din Bucureşti.

Iuliu Hossu a fost numit cardinal în secret de Papa Paul al VI-lea în 1969, dar el trăia izolat la Mănăstirea Căldăruşani. A mai trăit doar un an, după ce a devenit cardinal. Iar comuniştii au vrut să rămână anonim şi după moarte.

Osemintele vor fi aşezate într-o raclă, iar pe 2 iunie, la Blaj, pe Papa Francisc le va sfinţi în momentul în care va semna decretul de beatificare.

O parte din rămăşite au fost reînhumate în Cimitirul Bellu Catolic, la cererea familiei. Iuliu Hossu a fost arestat în 28 octombrie 1948, iar o lună mai târziu era interzisă Biserica Greco-Catolică. Iuliu Hosuu a trecut prin aresturile de la Dragoslavele, al Palatului de vară al Patriarhiei, şi Penitenciarul Sighet, unde a fost supus unui regim de exterminare pentru a renunţa la credinţă. În 1955, a fost transferat cu domiciliu obligatoriu la Curtea de Argeş, unde Petru Groza i-a oferit scaunul de mitropolit în biserica ortodoxă. Dar Iuliu Hossu a ales să rămână în izolare la Mănăstirea Căldăruşani până la sfârşitul vieţii, în 1970.

Articole pe aceeaşi temă
 
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN PAPA FRANCISC ÎN ROMÂNIA
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 15°C 16°C
IASI 11°C 14°C
CLUJ 8°C 11°C
CONSTANTA 12°C 12°C
CRAIOVA 12°C 12°C
BRASOV 8°C 12°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI