Papa Francisc I, un nobil al bisericii care a îmbrăcat haina umilinței

Alegerea primului Suveran Pontif din afara Europei a reprezentat o schimbare majoră în rândul Curiei romane. În 2013, capul bisericii catolice argentiniene devine al 266-lea Papa, dar și cel mai controversat din perioada modernă. Pe 31 Mai, România îl va primi pe Sanctitatea Sa Francisc, cel care și-a luat numele în memoria sfântului Francisc de Asissi, protector al săracilor și promotor al păcii între popoare.

08 Mai 2019, 10:10 (actualizat 08 Mai 2019, 16:59) |
Papa Francisc, model pentru mulți
EMBED VIDEO LINK CU VIDEO
Embed:
Link:

Frați și surori, bună seara! Voi știți că datoria Conclavului este cea de a-i da Romei un episcop. Se pare că frații mei cardinali s-au dus să-l caute la capătul lumii! (Papa Francisc I)

Așa și-a început pontificatul Papa Francisc, în 13 martie 2013, cu umor și modestie. A cucerit pe toată lumea. E primul papă neeuropean, deși e născut din părinți italieni.

La prima apariție ca Pontif, a purtat reverenda albă, nu mozzetta de culoare roșie, cu blană de hermină. A refuzat crucea papală de aur și jilțul papal tradițional, sculptat și aurit.

În locul apartamentului papal în care urma să locuiască, Papa Francisc a cerut să i se amenajeze o garsonieră modestă, cu strictul necesar.

Așadar, un nobil al bisericii care îmbracă haina umilinței.

A face reforme la Roma este ca și cum ai curață sfinxul din Egipt cu o periuță de dinți. Trebuie să fim noi înşine pentru a veni in întâmpinarea celorlalţi, pentru a ajunge la periferia asistenţei să ne mişcăm noi primii către fraţii noştri, către surorile noastre. (Papa Francisc I)

Papa Francisc are o carisma specifica, cea de profet. Are o expresie care îmi place mult, periferia va schimba lumea, nu centrul! (preot Wilhelm Dancă)

Numele său este Jorge Mario Bergoglio. S-a născut în 1936, în Argentina, într-o familie modestă de emigranți italieni, cu cinci copii.

A urmat școala publică și a devenit tehnician în chimie, apoi a început cursurile seminarului din Buenos Aires. La 21 de ani, în urma unei infecții, i-a fost extirpat un plămân.

Vizitele sale în toată lumea sunt punți de dialog cu lideri religioși și creștini de alte confesiuni.

Papa este însă atent și la problemele politice și diplomatice. În predicile sale a condamnat pedofilia, conflictele armate și a refăcut relații bilaterale compromise, precum cele dintre Cuba și SUA.

În 2015, presa străină a scris că Papa Francisc și-a lansat primul său album rock, intitulat „Wake Up!", 11 piese pop, rock, fragmente montate din discursurile publice ale Papei despre pace, sărăcia, credința, familie.

Articole pe aceeaşi temă
 
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN PAPA FRANCISC ÎN ROMÂNIA
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 17°C 19°C
IASI 13°C 19°C
CLUJ 13°C 15°C
CONSTANTA 15°C 15°C
CRAIOVA 16°C 17°C
BRASOV 13°C 15°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI