Papa Francisc denunță sclavia în care trăiesc mulți lucrători în întreaga lume

Papa Francisc a denunţat vineri, într-o predică matinală dedicată Zilei Internaţionale a Muncii şi Sfântului Iosif Muncitorul, că în întreaga lume continuă să existe sclavi, femei şi bărbaţi obligaţi la muncă forţată, nedreaptă sau prost plătită, informează EFE.

01 Mai 2020, 15:42 (actualizat 01 Mai 2020, 15:46) Știrile TVR |
Papa Francisc, denunță sclavia modernă

"Demnitatea muncii este foarte maltratată. În istorie, am citit despre lucrurile îngrozitoare făcute sclavilor, cum îi duceau din Africa în America, (...) şi spunem că era groaznic. Însă şi acum există mulţi sclavi", a avertizat papa din capela amplasată în reşedinţa sa, Casa Sf. Marta de la Vatican.

În timpul predicii, susţinută fără enoriaşi pentru a evita contagierea cu noul coronavirus, Suveranul Pontif a denunţat faptul că în prezent "mulţi bărbaţi şi femei nu sunt liberi să muncească, ci sunt obligaţi s-o facă pentru a supravieţui".

"Sunt sclavi ai muncii forţate. Nedreaptă, prost plătită şi îl face pe om să trăiască cu demnitatea subminată. Sunt mulţi în lume", a avertizat papa Francisc, care a spus că şi-a amintit că a citit o ştire într-un ziar despre un lucrător din Asia care câştiga o jumătate de dolar pe zi şi care a fost omorât în bătaie de patronul său pentru că şi-a făcut prost treaba.

Totuşi, acest flagel afectează şi lumea occidentală, a atras atenţia papa, care a adus în discuţie cazul zilierilor care muncesc "pentru salariul minim timp de 8, 12 sau 14 ore pe zi" sau al menajerei fără drept la o pensie, la siguranţă sau la asistenţă socială". "Se întâmplă în întreaga lume, dar şi aici", a spus papa Francisc.

În opinia sa, munca i-a fost dată omului de către Dumnezeu cu scopul de a continua Creaţia. "Vocaţia pe care ne-a dat-o Dumnezeu este frumoasă, să creăm, să muncim... dar acest lucru se poate face doar când condiţiile sunt juste şi când demnitatea este respectată", a atenţionat papa Francisc.

 

sursa/agerpres.ro

*
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN EXTERN
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 1°C 2°C
IASI -3°C 0°C
CLUJ -6°C -5°C
CONSTANTA 0°C 1°C
CRAIOVA 0°C 0°C
BRASOV -4°C -6°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI