Papa Francisc a sosit în Canada, într-o vizită de șase zile

25 iulie 2022, 11:47

Avionul papal a aterizat la sfârşitul dimineţii pe aeroportul din Edmonton, capitala provinciei Alberta, în vestul Canadei, prima etapă a vizitei papei Francisc în această ţară.

El urmează să se deplaseze de asemenea la Quebec şi Iqaluit, capitala teritoriului Nunavut, oraş din Marele Nord canadian în arhipelagul arctic, înainte de încheierea vizitei vineri.

Pe aeroport, papa a fost întâmpinat de premierul Justin Trudeau şi de inuita Mary Simon, reprezentanta reginei Elisabeta a II-a. Din cauza unei afecţiuni la genunchi, Suveranul Pontif se deplasează într-un scaun cu rotile.

„Este o călătorie de pocăinţă”, insistase Suveranul Pontif (85 de ani) în avion, în faţa jurnaliştilor care îl însoşeau, subliniind că vizita sa este consacrată autohtonilor, popoarelor amerindiene ancestrale, care reprezintă astăzi 5% din populaţia Canadei şi care formează trei grupuri: primele naţiuni, metişii şi inuiţii.

Între sfârşitul secolului al XIX-lea şi anii 1990, circa 150.000 de copii indigeni au fost înscrişi cu forţa în peste 130 de internate. Ei au fost rupţi de familia lor, de limba şi de cultura lor şi au fost adeseori victime ale violenţelor. Circa 6.000 de copii şi-au pierdut viaţa în aceste internate.

Cu timpul, canadienii au reevaluat acest trecut calificat drept „genocid cultural” de către o comisie de anchetă naţională, care a dus la descoperirea a peste 1.300 de morminte anonime în 2021 în apropierea acestor internet, ceea ce a provocat un adevărat şoc la nivelul opiniei publice.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite