Papa Francisc a oficiat o slujbă în fața unei mulțimi uriașe de credincioși, în Emiratele Arabe Unite

5 februarie 2019, 09:36

Catolici din 100 de țări, alături de mii de musulmani, au venit să-l asculte pe primul suveran pontif din istorie care a pășit pe pământul din peninsula arabă, locul de naștere al Islamului.

Papa li s-a adresat în primul rând muncitorilor migranți asiatici, veniți mai ales din Filipine și India. El însuși fiu de migranți italieni care au ales Argentina, Suveranul Pontif a rămas mereu foarte sensibil la dificultățile apărute în calea celor dezrădăcinați.

Papa Francisc: Mă rog pentru voi să fie pace, unitate, să aveţi grijă unul de altul cu acea frumoasă fraternitate în care nu există creştini de prima sau a doua clasă.

Ieri, șeful Bisericii Catolice a primit onoruri speciale: coloana oficială a fost escortată de o gardă specială a cavaleriei iar avioane de luptă au pulverizat un gaz special în cele două culori ale steagului Vaticanului, alb și galben.

Papa a fost întâmpinat de prințul moștenitor din Abu Dhabi, seicul Mohammed bin Zayed al-Nahyan, și a avut întâlniri private cu lideri din Emiratele Arabe Unite.

Suveranul Pontif a vizitat Marea Moschee și Catedrala din Abu Dhabi. Emiratul este cel mai liberal din lumea arabă. Aici trăiesc un milion de catolici iar slujbele sunt acceptate.

Vizita papei coincide cu deschiderea Anului Toleranței proclamat de președintele Emiratelor Arabe Unite, șeicul Mohammed bin Zayed al-Nahyan.

Prima călătorie a șefului Bisericii Romano-Catolice in peninsula arabă este umbrită de participarea Emiratelor la războiul pe care îl poartă în Yemen coaliția condusă de Arabia Saudită împotriva rebelilor houthi.

Conflictul s-a soldat cu zeci de mii de morți și cu 16 milioane de civili amenințați de foamete.

Un milion de catolici, adică 10 la sută din populație, trăiesc în Emiratele Arabe Unite, țară cu cel mai mare număr de biserici catolice din regiune: 8. Creștinii au dreptul să le frecventeze, cu condiția să rămână discreți și să evite prozelitismul. Nicio slujba nu poate fi oficiată în spații publice și, de aceea, evenimentul de astăzi a avut un caracter excepțional.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite