Papa Francisc: Nu putem să mai vedem naufragii cauzate de traficul crud şi de fanatismul indiferenţei. Oamenii care sunt în pericol să se înece trebuie salvaţi. Este datoria umanităţii, este datoria civilizaţiei

Datoria umanităţii e să îi salveze pe migranţii care riscă să se înece în mările lumii. Este mesajul transmis de Papa Francisc, aflat într-o călătorie apostolică la Marsilia. Suveranul pontif a vorbit la un serviciu inter-religios oficiat în faţa unui monument ridicat în memoria celor care au pierit în mare. Papa a celebrat o slujbă în faţa a zeci de mii de credincioşi.

23 Septembrie 2023, 06:35 (actualizat 23 Septembrie 2023, 20:40) Știrile TVR |

Stadionul Velodrome a fost arhiplin. Zeci de mii de credincioşi au asistat la slujba celebrată de Papa Francisc.

Papa Francisc a fost întâmpinat oficial de preşedintele Franţei la Marsilia unde suveranul pontif încheie în această seară o vizită de două zile.

Cei doi au avut  o întâlnire tete-a-tete la Palatul Pharo. Papa s-a întâlnit cu tineri catolici şi cardinali din zona Mediteranei.

Organizaţii nonguvernamentale s-au plâns că unele guverne le-au blocat vasele să iasă din porturile de la Mediterana din motive pe care le consideră nejustificate. Alţii s-au plâns că navele folosite pentru operaţiuni de salvare au fost forţate să ancoreze departe de locurile unde se găsesc de obicei vasele cu migranţi.

Papa Francisc: Nu putem ceda în faţa modului în care fiinţe umane sunt tratate ca mărfuri, sunt închise şi torturate în moduri groaznice, nu putem să mai vedem naufragii cauzate de traficul crud şi de fanatismul indiferenţei. Oamenii care sunt în pericol să se înece trebuie salvaţi. Este datoria umanităţii, este datoria civilizaţiei.

Potrivit Agenţiei pentru Refugiaţi a Naţiunilor Unite, doar anul acesta au ajuns în Europa aproape 180.000 de refugiaţi traversânt Mediterana.

2.500 de refugiaţi au murit sau sunt daţi dispăruţi.

________________________

Vineri, Papa Francisc a denunţat din nou soarta migranţilor care traversează Mediterana, acuzând "indiferenţa" şi "frica", în prima zi a vizitei la Marsilia, într-un context de ostilitate tot mai mare faţă de solicitanţii de exil, într-o Europă tentată să se închidă în sine, transmite AFP.

Întâmpinat pe aeroport de prim-ministrul Elisabeth Borne, şeful Bisericii Catolice a plecat rapid cu obişnuitul său Fiat 500 alb către bazilica Notre-Dame de la Garde, simbol al celui de-al doilea oraş al Franţei, care domină de pe înălţimi golful Marsiliei.

Papa Francisc a participat mai întâi la o rugăciune alături de cler în această bazilică neo-bizantină dintr-un oraş a cărui populaţie a fost modelată de secole de migraţie. S-a întâlnit apoi cu reprezentanţi ai altor religii, în special creştini, musulmani şi evrei, în faţa memorialului ridicat în cinstea marinarilor şi migranţilor dispăruţi pe mare, pe o esplanada a bazilicii, reluând mesajul său de ajutor şi ospitalitate."Nu mai putem asista la tragediile naufragiilor cauzate de traficul atroce şi de fanatismul indiferenţei", a spus Papa, care denunţă în mod regulat soarta migranţilor de la alegerea sa, în urmă cu zece ani."Persoane care riscă să se înece atunci când sunt abandonate în valuri trebuie să fie salvate. Este o datorie a umanităţii, este o datorie a civilizaţiei"."Credincioşi, trebuie (...) să fim exemplari în primirea reciprocă şi fraternă", a pledat Papa Francisc, denunţând încă o dată "imensul cimitir" în care s-a transformat Marea Mediterană, unde "este îngropată demnitatea umană".

"În faţa unei astfel de tragedii, cuvintele nu servesc la nimic, ci doar acţiunile", a insistat Sfântul Părinte, acuzând "paralizia fricii" şi mulţumind ONG-urilor care ajută migranţii pe mare, denunţând în acelaşi timp pe cei care îi împiedică să muncească "pentru că ceva lipseşte la bord, asta sau aia... sunt gesturi de ură sub masca neutralităţii".

"Speram într-un discurs puternic, dar depăşeşte ceea ce ne am fi putut spera", a reacţionat pentru AFP François Thomas, preşedintele ONG-ului SOS Mediterranee care închiriază o navă de salvare pentru migranţi.

Aproximativ 60.000 de persoane sunt aşteptate sâmbătă la slujba pe care Suveranul Pontif urmează să o celebreze pe stadionul Velodrome, un alt simbol al oraşului, precedată de o plimbare cu papamobilul de-a lungul Prado, un mare bulevard decorat în culorile galben - alb ale Vaticanului, la care sunt aşteptaţi să asiste alte 10.000 de persoane.

Aproximativ 6.000 de membri ai poliţiei vor fi mobilizaţi pentru a asigura securitatea, potrivit unui înalt oficial de poliţie.

La aproape 500 de ani de la ultima vizită papală la Marsilia, această călătorie este prima a unui papă în Franţa, de la cea întreprinsă de Papa Benedict al XVI-lea în 2008. În 2014, Papa Francisc a fost pentru scurt timp la la Parlamentul European din Strasbourg.

Aceasta este cea de-a 44-a călătorie în străinătate a Papei, care acum foloseşte un scaun cu rotile şi a recunoscut la începutul lunii septembrie că nu îi mai vine la fel de uşor să călătorească ca la început.

Articole pe aceeaşi temă
 
*
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN CRAWL
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 5°C 6°C
IASI 3°C 3°C
CLUJ 4°C 5°C
CONSTANTA 9°C 9°C
CRAIOVA 3°C 6°C
BRASOV 3°C 6°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI