Papa Francisc, pelerin în România în a doua zi a vizitei istorice. Suveranul Pontif a oficiat Sfânta Liturghie la Șumuleu Ciuc și i-a binecuvântat pe români la Iași

Peste 200 de mii de oameni i-au fost astăzi alături Sfantului Părinte în cea de-a doua zi a vizitei în ţara noastră. Suveranul Pontif a ajuns dimineaţă la Sanctuarul marian de la Şumuleu Ciuc, unde a oficiat Sfânta Liturghie. După-amiază, Sfântul Părinte a fost întâmpinat, la Iaşi, de o mulţime entuziastă de credincioşi. Timp de trei zile, între 31 mai și 2 iunie, Sanctitatea Sa Papa Francisc desfăşoară una dintre cele mai lungi vizite apostolice din acest an. TVR este broadcaster oficial, singura televiziune care asigură semnalul pentru transmisiunile în direct de la toate ceremoniile.

01 Iunie 2019, 08:06 (actualizat 02 Iunie 2019, 23:32) Știrile TVR |
Discursul integral susținut de Papa Francisc la Iași
EMBED VIDEO LINK CU VIDEO
Embed:
Link:
 |  GALERIE FOTO

Sâmbătă, în cea de a doua zi a vizitei în România, Papa Francisc a mers la Sanctuarul marian de la Şumuleu Ciuc, unde a oficiat Sfânta Liturghie la altarul aflat în şaua muntelui Şumuleu. Aici are loc în fiecare an cel mai mare pelerinaj catolic din Europa Centrală şi de Est, de Rusaliile catolice. După amiază, Papa Francisc a ajuns la Iași, unde a binecuvântat copii, bătrâni, bolnavi și a susținut un discurs emoționant.

Papa Francisc, la Iași: Aici, împreună cu voi, se simte căldura de a fi în familie, înconjurați de cei mici și de cei mari. Papa se simte acasă între voi

ACTUALIZARE 19.12 Papa Francisc își ia la revedere pe aeroportul din Iași de la fețele bisericești care l-au condus până la avion. Sfântul Părinte urcă în aeronava "Brăila" a companiei Tarom, care îl va duce la București.

ACTUALIZARE 18.59 Papa Francisc a coborât din "papamobil" și a urcat în Dacia Duster bleumarin care îl va duce la aeroport. Sanctitatea Sa se întoarce în această seară la București, iar mâine merge la Blaj.

ACTUALZIARE 18.53 Papa Francisc părăsește scena din fața Palatului Culturii din Iași. Se salută cu oficialități, ierarhi catolici și ortodocși, dar și cu mulțimea adunată, pe care o binecuvântează. Suveranul Pontif merge printre credincioși până la "papamobil". Sfântul Părinte  salută și binecuvântează pelerinii.

ACTUALIZARE 18.50 Sanctitatea Sa binecuvântează mulțimea adunată la Iași.

ACTUALIZARE 18.48 Rugăciunea Sfântului Părinte la icoana Maicii Domnului de la Cacica.

ACTUALIZARE 18.13 Suveranul Pontif susține un discurs  la Iași.

Fragmente din cuvântarea Sfântului Părinte: "Dragi frați și surori, bună seara! Aici, împreună cu voi, se simte căldura de a fi în familie, înconjurați de cei mici și de cei mari. Este ușor, văzându-vă și auzindu-vă, să te simți acasă. Papa se simte acasă între voi. Vă mulțumesc pentru călduroasa voastră primire și pentru mărturiile pe care mi le-ați dăruit.[…] Astăzi, pe aceste meleaguri, este Ziua Copilului. Să-i salutăm cu aplauze puternice! Aș vrea ca primul lucru pe care-l facem să fie acela de a ne ruga pentru ei. Să-i cerem Preacuratei să-i protejeze cu mantia Sa. Isus i-a pus în mijlocul apostolilor săi. Și noi vrem să-i așezăm în mijloc și să reafirmăm angajarea noastră de a-i iubi cu aceeași iubire cu care i-a iubit Domnul, angajându-ne să le dăruim dreptul la viitor. [...] România este Grădina Maicii Domnului și în această întâlnire am putut să-mi dau seama de aceasta, pentru că ea este o Mamă care cultivă visurile fiilor, care le păzește speranțele, care aduce bucuria în casă. Este o mamă duioasă și adevărată, care are grijă de noi. Voi sunteți comunitatea vie și înfloritoare, plină de speranță, pe care o putem oferi Mamei. Ei să-i consacrăm viitorul tinerilor, al familiilor și al Bisericii."

În discursul său, Papa Francisc face referire la tânărul Eduard, care a vorbit puțin mai devreme și la Elisabeta și Ioan, care au venit cu toți cei 11 copii la Iași pentru întâlnirea cu Sfântul Părinte.

Papa Francisc face referire și la poetul național al românilor, Mihai Eminescu.

Sfântul Părinte povestește o întâmplare care l-a emoționat cu o bunică și nepoțelul ei.

ACTUALIZARE 17.57 Mărturia a doi soți,  Elisabeta și Ioan, care au venit împreună cu cei 11 copii, dintre care doi sunt preoți și două fete sunt maici.

ACTUALIZARE 17.53 Mărturia unui tânăr student din Iași, Eduard. "Îmi doresc să mă pot realiza în țara mea fără să-mi caut împlinirea în alte colțuri ale lumii", i-a spus Papei, pe scena de la Palatul Culturii, un tânărul.

ACTUALIZARE 17.51 Este intonată cântarea "Christos a înviat".

ACTUALIZARE 17.46 A început  întâlnirea mariană a Suveranului Pontif cu tinerii și familiile.  La Iași este senin și a ieșit soarele, după ce dimineață a plouat torențial.

(w500) La Iași s

(w500) Papa Franc

(w500) Cadoul ofe

 

ACTUALIZARE 17.45 Papa Francisc primește de la Episcopul Episcopiei Româno-Catolice din Iaşi, Petru Gherghel, o  copie după icoana Maicii Domnului de la Sanctuarul Marian de la Cacica. "Primiţi, vă rugăm, Sfinte Părinte, un act simbolic, acest act simbolic, icoana Maicii Domnului de la Cacica, spre sfântă aducere aminte şi prinos de recunoştinţă! Din inimă vă mulţumim Sfinte Părinte Papa Francisc! Bine aţi venit la noi acasă!", a spus episcopul Petru Gherghel.

(w500) Cadou pent

ACTUALIZARE 17.40 Papa Francisc se îndreaptă spre scena amenajată în fața Palatului Culturii. Merge printre oameni, pe care îi binecuvântează. Suveranul Pontif primește flori din partea unor copii și merge însoțit de aceștia.

(w500) Papa Franc

(w500) Papa Franc

(w500) Papa Franc

(w500) Pelerini l

ACTUALIZARE 17.29 Papa Francisc urcă în "papamobil" alături de arhiepiscopul Petru Gherghel și se îndreaptă spre Palatul Culturii. Suveranul Pontif merge pe străzi unde este întâmpinat de pelerini, care scandează "Vivat Papa!" (Trăiască Papa!)

(w500) Papa Franc

(w500) Papa Franc

(w500) Papa Franc

ACTUALIZARE 17.20 Papa Francisc le dă o binecuvântare pelerinilor bolnavi aflați în Catedrala Episcopală și rostește o rugăciune către Sfânta Fecioară Maria. "Vă rog frumos să nu uitați să vă rugați și pentru mine", le spune Sfântul  Părinte, în aplauzele celor prezenți. Suveranul Pontif îl întâlnește și binecuvântează pe cel mai vârstnic preot din Moldova.

(w500) Papa Franc

(w500) Papa Franc

(w500) Ruga Papei

(w500) Papa Franc

ACTUALIZARE 17.13 Sanctitatea Sa îi binecuvântează pe cei 1000 de  pelerini aflați în Catedrala Episcopală. 800 dintre ei sunt bătrâni și bolnavi.

(w500) Papa Franc

(w500) Papa Franc

(w500) Papa Franc

ACTUALIZARE 17.10 Sfântul Părinte iese din reședința Arhiepiscopului. Papa Francisc este salutat de pelerinii aflați în curtea Catedralei.

ACTUALIZARE 16.42 Papa Francisc a ajuns la Catedrala Episcopală Sfânta Maria Regina de la Iași. Este așteptat de pelerini pe străzile din jurul Catedralei, dar și în Catedrală.

(w500) 11. Peleri

(w500) 6. Pelerin

(w500) 5. Pelerin

ACTUALIZARE 16.40 La Iași a ieșit soarele. Pelerinii îl salută pe Sfântul Părinte, aflat în mașină spre Piața Palatului Culturii.

ACTUALIZARE 16.38 Sfântul Părinte este salutat de pelerinii care s-au adunat pe marginea șoselei pe traseul spre Palatul Culturii.

ACTUALIZARE 16.20 Papa Francisc a ajuns la Iași, unde este întâmpinat pe aeroport de ierarhi catolici și ortodocși și de oficialități locale. De la aeroport Suveranul Pontif s-a urcat într-o Dacia Logan care îl va duce la Catedrală.

(w500) Papa Franc

(w500) Întâmpin

ACTUALIZARE 16. 10 Zeci de mii de pelerini îl așteaptă pe Papa Francisc la Iași.

(w500) 1. Pelerin

(w500) 3. Pelerin

(w500) 2. Pelerin

ACTUALIZARE 16.00 Preoții se îndreaptă cu icoana Sfintei Fecioare Maria adusă de la Sanctuarul  de la Cacica spre scena amenajată pentru sosirea Suveranului Pontif.

(w500) Icoana Mai

ACTUALIZARE 14.30 La Iași plouă torențial, cu boabe mari de grindină, iar toată lumea din curtea catedralei Episcopale  s-a adăpostit, a transmis Roxana Costaș pentru Telejurnalul de la ora 14.00. Papa Francisc este așteptat la Iași în jurul orei 17.30. Papa Francisc va sosi la Catedrala Episcopală Sfânta Maria Regina și va binecuvânta 800 de bătrâni și bolnavi. Va intra în catedrală pentru venerarea relicvelor Fericitului Anton Durcovici. Suveranul Pontif se va ruga la icoana Sfintei Fecioare Maria adusă de la Sanctuarul Salin de la Cacica și va binecuvânta prima bornă cu însemnele Camino de Santiago. Borna marchează distanța de 4500 de kilometri până la Santiago de Compostela, important loc de pelerinaj.

Apoi Suveranul Pontif merge apoi cu "papamobilul" spre Palatul Culturii. Acolo, pe scena special amenajată, va oficia întâlnirea mariană cu tinerii și familiile.

Suveranul Pontif susține apoi un discurs.

Papa Francisc la Șumuleu Ciuc: Acest pelerinaj aparţine moştenirii Transilvaniei și aduce cinstire tradiţiilor româneşti şi ungureşti deopotrivă

Vizita Papei Francisc în România a stat și astăzi sub semnul miracolului divin. Dacă ieri, furtuna s-a declanşat în Capitală mult mai târziu, chiar în momentul în care Sanctitatea Sa încheiase Liturghia şi îşi lua rămas bun de la pelerini, astăzi, ploaia, care a căzut neîncetat la Şumuleu, încă de dimineţă, s-a oprit în clipa sosirii Papei. Peste 85 de mii de oameni, români, maghiari şi peste 1.500 de străini l-au aşteptat pe Sfântul Părinte. Ei au pornit la drum încă de la 4 dimineaţa şi au înfruntat vremea rea ca să ajungă la Sanctuarul Marian din munţi.

ACTUALIZARE 14.02 Papa Francisc pleacă din Șumuleu Ciuc cu o mașină Duster. Se îndreaptă spre Tîrgu Mureș, de unde va pleca la Iași cu un avion.

ACTUALIZARE 13.35 Suveranul Pontif va face un popas la Casa Jakab Antal din Şumuleu, lângă biserica franciscană, unde va lua masa şi se va odihni. Va merge apoi la Tîrgu Mureş, de unde va lua avionul până la Iaşi, potrivit unor surse oficiale.

ACTUALZIARE 13.25 Papa Francisc a ajuns la Biserica franciscană de la Şumuleu Ciuc, unde se află Statuia făcătoare de minuni a Fecioarei Maria, scoasă din lăcaşul de cult pentru prima dată după cel de-Al Doilea Război Mondial pentru Liturghia de la Sanctuarul Marian. Sfântul Părinte binecuvântează mai multe persoane cu dizabilități.

(w500) Papa Franc

ACTUALIZARE 13.15 Papa Francisc se urcă într-o mașină Duster și părăsește sanctuarul de la Șumuleu Ciuc. Se îndreaptă spre o întâlnire cu persoane cu dizabilități și diferite deficiențe pe care le va binecuvânta. Localnicii au ieșit pe marginea drumului pentru a-l întâmpina pe Sfântul Părinte.

(w500) Papa salut

(w500) Papa Franc

ACTUALIZARE 13.10 Sfântul Părinte a mers în sacristie pentru a se ruga.

ACTUALIZARE 13.04 Sfânta Liturghie oficiată de Suveranul Pontif la Șumuleu Ciuc s-a încheiat.

ACTUALIZARE 12.58 Arhiepiscopul de Alba Iulia adresează Sfântului Părinte un mesaj de multumire.

ACTUALIZARE 12.56 Sfântul Părinte  oferă Statuii făcătoare de minuni a Fecioarei Maria din Biserica franciscană de la Şumuleu Ciuc, un trandafir din aur.

(w500) Trandafiru

ACTUALIZARE 12.55 Rugăciune în tăcere la Șumuleu Ciuc.

ACTUALIZARE 12.44 Preoții dau Sfânta Împărtășanie pelerinilor aflați la Sfânta Liturghie.

ACTUALIZARE 12.39 Se rostește rugăciunea "Tatăl nostru".

ACTUALIZARE 12.25 Copii și tineri aduc daruri care sunt sfințite de Sfântul Părinte, în timpul Sfintei Liturghii.

ACTUALIZARE 11.54 Din cuvântul Sanctității Sale Papa Francisc: "Cu bucurie si recunoscători lui Dumnezeu, mă aflu astăzi aici împreună cu voi, dragi frați și surori, în acest îndrăgit Sanctuar Marian bogat în istorie și credință unde, ca fii, venim să o întâlnim pe Mama noastră și să ne recunoaștem ca frați. Sanctuarele, locuri aproape "sacramentale", păstrează memoria poporului credincios care, in mijloul necazurilor sale, nu oboseste în a căuta izvorul de apă vie din care să-și improspăteze speranța. Sunt locuri de sărbătoare și de celebrare de la lacrimi și de implorare. [...] Aici, în fiecare an, în Sâmbăta Rusaliilor, voi veniți în pelerinaj pentru a îndeplini legământul înaintașilor voștri și pentru a întări credința în Dumnezeu și devoțiunea față de Preacurata Fecioară Maria, reprezentată de monumentala statuie de lemn. Acest pelerinaj anual aparține moștenirii Transilvaniei, aduce cinstire tradițiilor românești și ungurești deopotrivă, participă la el și credincioși de alte confesiuni și este simbolul dialogului, al unității și al fraternității."

(w500) 22. Papa F

ACTUALIZARE 11.36 La Sanctuarul de la Șumuleu Ciuc începe Sfânta Liturghie oficiată de Papa Francisc.

(w500) Papa Franc

(w500) 21. Papa F

(w500) 23. Rugăc

(w500) 26. Peleri

ACTUALIZARE 11.34 Potrivit ultimei evaluări a Comitetului Interministerial pentru Securitate “Vizită Papa Francisc 2019” la evenimentele publice ale Sanctității Sale de la Sumuleu Ciuc participa 85.000 de pelerini.

(w500) 18. Peleri

(w500) 17. Peleri

(w500) 15. Peleri

(w500) 13. Peleri

(w500) 14. Peleri

(w500) 16. Peleri

(w500) 9. Papa Fr

ACTUALIZARE 11.13 Papa Francisc ajunge la Sanctuarul de la Șumuleu Ciuc, într-un "papamobil" Duster. Sanctitatea Sa salută mulțimea adunată în număr impresionant.

(w500) 2. Papa Fr

 

(w500) 3. Papa Fr

(w500) 4. Papa Fr

(w500) Papa Franc

ACTUALIZARE 11.00 Prim ministrul Viorica Dăncilă a ajuns la Șumuleu Ciuc. Este însoțită de ministrul Sănătății, Sorina Pintea, de Gabriel Leș, ministrul Apărării și de ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici.

ACTUALIZARE 10.46 Reporterul TVR Diana Dumitrașcu, în direct de la Șumuleu Ciuc: Avionul l-a adus pe Papa Francisc la Tîrgu Mureș, în loc de Bacău, unde trebuia să aterizeze conform traseului inițial, din cauza vremii nefavorabile. Papa Francisc se îndreaptă acum cu o mașină spre sanctuarul de la Șumuleu Ciuc.

ACTUALIZARE 10.30 Aproximativ 50 de mii de pelerini se află deja la Șumuleu Ciuc, în așteptarea Sanctității Sale Papa Francisc, care va oficia Liturghia.

(w500) Pelerini l

(w500) Pelerini l

(w500) Pelerini l

(w500) Fecioara M

(w500) Pelerini l

(w500) Pelerini l

ACTUALIZARE 10.00 Avionul Sanctității Sale  Papa Francisc a aterizat, sâmbătă, pe Aeroportul Transilvania Tîrgu Mureş. Suveranul Pontif a primit,  de la prefectul de Mureş, Mircea Duşa, distincţia Fibula de la Suseni, simbolul judeţului, care reprezintă replica unei comori unice în lume, ce datează din Hallstattul timpuriu, prima Epocă a Fierului, transmite Agerpres. În drumul său către Şumuleu Ciuc, Papa Francisc a salutat din maşină oamenii care s-au adunat în faţa Aeroportului Transilvania pentru a-l întâmpina.

Înaintea sosirii Suveranului Pontif, cu o aeronavă TAROM, pe Aeroportul din Târgu Mureş a aterizat şi o aeronavă Spartan, cu care a venit premierul Viorica Dăncilă.

Premierul a plecat imediat după aterizare către Şumuleu Ciuc, unde îl va întâmpina pe Papa Francisc, potrivit sursei citate.

ACTUALIZARE 9.10 Mii de persoane se îndreaptă, pe o ploaie torenţială, spre Şumuleu Ciuc, locul unde Papa Francisc va oficia Liturghia Pontificală în a doua zi a vizitei sale apostolice în România.

ACTUALIZARE 9.00 Este cod portocaliu de ploi torențiale, sâmbătă, în județul Harghita, unde este așteptat să  ajungă Papa Francisc, în cea de-a doua zi a vizitei apostolice în România. Administrația Națională de Meteorologie a emis, sâmbătă, cod portocaliu de averse torenațiale pentru mai multe localități din județul Harghita. Se vor semnala averse torențiale ce vor cumula în jur de 35 l/mp. Avertizarea este valabilă până la ora 10.00 și în județele Neamț și Iași.

ACTUALIZARE 8.30 Programul Suveranului Pontif a fost modificat, din cauza condițiilor meteo, astfel că aeronava care îl va transporta pe Papa Francisc va ateriza la Târgu Mureș, în loc de Bacău, așa cum era programat pentru a doua zi a vizitei sale în România.  Schimbarea traseului nu afectează programul inițial al Papei Francisc care va ajunge la Șumuleu Ciuc și Iași, la orele anunțate.

URMĂRIȚI LIVE VIDEO EVENIMENTELE DE LA ȘUMULEU CIUC

Programul Sanctității Sale Papa Francisc în a doua zi a vizitei istorice în România

Papa merge azi la sanctuarul Fecioarei Maria de la Șumuleu-Ciuc, unde celebrează, începând de la ora 11.30, Sfânta Liturghie cu pelerinii prezenți și ține omilia celebrării euharistice.

Cu o zi înainte de sosirea Sfântului Părinte, sute de oameni au pus la punct ultimele detalii la Şumuleu Ciuc. Au fost delimitate sectoarele unde vor sta pelerinii, au fost instalate spitalele mobile, punctele de prim ajutor şi autospecialele SMURD.

A fost montată o poartă secuiască uriaşă,  iar în faţa altarului şi în incinta acestuia au fost puse peste o mie de flori de grădină autohtone, toate în culorile Vaticanului.

Statuia făcătoare de minuni a Fecioarei Maria din Biserica franciscană de la Şumuleu Ciuc, sculptată în lemn de tei în urmă cu mai bine de 500 de ani, a fost scoasă din lăcaşul de cult pentru prima dată după cel de-Al Doilea Război Mondial. A fost amplasată lângă altarul de unde Papa Francisc va oficia Liturghia.

Sfântul Părinte va oferi sanctuarului marianic un trandafir din aur, aşa cum se face în toate locurile de pelerinaj închinate Maicii Domnului.

Potrivit datelor furnizate de organizatori, un număr de 110 mii de persoane s-au înscris online pentru a participa la Sfânta Liturghie, din care aproape 84 de mii sunt din România, majoritatea din Transilvania şi Banat.

De asemenea, sunt şi peste 25 de mii de pelerini din Ungaria, dar şi din comunităţile maghiare din Serbia, Slovacia sau Ucraina, care s-au înscris online pentru a lua parte la acest eveniment. Organizatorii îi aşteaptă şi pe cei care nu s-au înregistrat şi care vor avea locuri special amenajate. În total, se estimează o participare de aproximativ 300.000 de oameni. La ceremonii și-a anunțat prezența și președintele Ungariei, Ader Janos.

Printre pelerinii care vor fi prezenţi la slujba de la Şumuleu Ciuc sunt şi persoane care vin din ţări foarte îndepărtate, cum ar fi Pakistan, Rwanda, Africa de Sud, Niger, Madagascar, Australia, Israel, Canada sau Namibia.

În jurul orei 17.00, Papa Francisc va ajunge cu elicopterul pe aeroportul din Iași.

La 17.30, Suveranul Pontif face o vizită la Catedrala romano-catolică, după care merge în fața Palatului Culturii pentru o întâlnire mariană cu tinerii și familiile, cărora le va adresa cel de-al șaselea discurs al vizitei.

În cursul serii, Papa Francisc se va întoarce cu avionul la București.

Prima zi a vizitei în România

Papa Francisc a sosit, vineri, la Bucureşti, pentru o vizită de stat, pastorală şi ecumenică de trei zile în România, desfăşurată sub genericul "Să mergem împreună!"

“Trăiască Papa! Bun venit în România, Sanctitatea Voastră!”, au strigat într-un glas oamenii fericiţi să-l vadă în Romania pe Papa Francisc. Mii de români au răspuns mesajului de dragoste creştinească, frăţească, transmis de Suveranul Pontif.

"Binecuvântarea celui care vine!". E mesajul cu care a fost primit Papa Francisc pe pământ românesc. Întâmpinat cu un buchet de flori în culorile Vaticanului, Papa a salutat credincioşii, a sărutat crucea părintelui Nifon, Arhiepiscopul Târgoviştei, şi a binecuvântat un tânăr cu dizabilităţi.

Papa a plecat de la Otopeni într-o Dacia Logan pregătită special pentru această vizită, cu număr de înmatriculare al Vaticanului.

Pe traseul către Cotroceni a salutat mulţimea, mereu cu un zâmbet cald pe chip.

Papa Francisc a fost primit la Palatul Cotroceni după toate regulile unei vizite de stat. Sfântul Părinte a avut o întâlnire privată cu preşedintele Iohannis şi a primit cadouri reprezentative pentru regiunile României, de la o scoarţă oltenească la ouă încondeiate din Bucovina, dar şi câteva surprize.

(w500) Fotografia

Şi premierul Viorica Dăncilă a avut o întrevedere cu Papa, căruia i-a oferit, printre altele, un ceas pictat cu albastru de Voroneţ.

În faţa reprezentanţilor autorităţilor şi societăţii civile, Suveranul Pontif şi preşedintele Klaus Iohannis au transmis mesaje de unitate şi de încredere în viitor.

La plecarea de la Cotroceni, Papa a oferit o surpriză emoţionantă celor aflaţi în curtea Palatului. Pentru Alex, un tânăr român abandonat la naştere, acum student la Teologie, momentul rămâne o amintire de neuitat.

(w500) Papa Franc

Sanctitatea Sa a mers la Palatul Patriarhal pentru o întâlnire cu Preafericitul Daniel şi cu înalţi prelaţi ortodocşi. A fost plăcut surprins să afle că principalele saloane ale Patriarhiei poartă nume în latină, limba oficială a Vaticanului.

(w500) Intâlnire

La plecare era pregătit papamobilul, o maşină de teren special configurată, în care era aşezat jilţul papal. Dar a preferat, din motive încă necunoscute, locul din faţă al Daciei Logan, până la Catedrala Mântuirii Neamului.

La Catedrala Mânturii Neamului, Papa Francisc a rostit rugăciunea "Tatăl Nostru" în limba latină şi a îndemnat credincioşii la altruism şi la iubirea aproapelui.

Papa Franscisc a plecat apoi spre întâlnirea cu reprezentanţii Bisericii Catolice din Bucureşti.  În drum spre Catedrala Sfântul Iosif, enoriaşii de confesiune catolică, dar și de alte confesiuni, l-au salutat cu mult entuziasm.

Momentul culminant al serii a fost liturghia oficiată de Sanctitatea Sa în Catedrala Sfântul Iosif, la care a participat și președintele Klaus Iohannis. Zeci de mii de oameni l-au întâmpinat pe Suveranul Pontif pe străzile din jurul Catedralei, l-au aplaudat și au scandat "Vivat Papa". La rândul său, Suveranul Pontif, aflat în "papamobil", i-a salutat și i-a binecuvântat.

(w500) Papa Franc

Articole pe aceeaşi temă
 
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN PAPA FRANCISC ÎN ROMÂNIA
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 8°C 6°C
IASI 6°C 4°C
CLUJ 4°C 4°C
CONSTANTA 8°C 7°C
CRAIOVA 6°C 6°C
BRASOV 4°C 4°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI