Papa Francisc: „A fost o mare bucurie să fiu pelerin în România.” Suveranul Pontif a vorbit la Vatican despre vizita în țara noastră

5 iunie 2019, 14:23

A fost o mare bucurie să fiu un pelerin în România. Ca şi creştin, am avut bucuria de a trăi un moment privilegiat al relaţiilor frăţeşti dintre biserici. Uniunea dintre toţi creştinii, deşi este nedesăvârşită, se bazează pe acelaşi botez şi este pecetluită de sângele şi de suferinţa îndurată împreună în timpurile întunecate ale prigoanei, mai ales în secolul trecut sub regiumul comunist.

Papa Francisc a vorbit şi despre întâlnirea cu Sinodul Bisericii Ortodoxe Române şi cu Patriarhul Daniel, pe care l-a numit din nou „frate”:  „Această importantă dimensiune ecumenică a călătoriei a culminat cu rugăciunea solemnă a „Tatălui Nostru”, în interiorul noii şi impunătoarei Catedrale ortodoxe din Bucureşti. A fost un moment de extraordinară valoare simbolică, pentru că rugăciunea „Tatăl Nostru” este, prin excelenţă, un patrimoniu comun al tuturor botezaţilor. Am recitat-o înainte noi, catolicii, în latină şi apoi ortodocşii în limba română, pentru a semnifica unitatea care nu înlătură diversităţile legitime.”

În cadrul audienţei săptămânale de la Vatican, Suveranul Pontif a amintit fiecare moment al călătoriei sale în „Grădina Maicii Domnului”:  Bucureşti, Şumuleu Ciuc, Iaşi şi Blaj. În Capitala Moldovei, Papa Francisc a fost impresionat de întâlnirea cu tinerii şi familiile de acolo.

„Ultima etapă a călătoriei a fost vizita comunităţii de romi din Blaj. Am vrut să îi salut şi să reînnoiesc apelul împotriva oricărei forme de discriminare şi respectarea oricărei persoane, indiferent de etnia lor, limba lor, religia lor. Mulţumim lui Dumnezeu pentru această călătorie apostolică.” – a mai spus Sanctitatea Sa.

În Piaţa Sfântul Petru, la audienţă, a participat şi o delegaţie a României, care apoi a fost primită în audienţă de Sfântul Părinte.

Vizita de stat, apostolică şi ecumenică a Papei Francisc în România a fost cea mai lungă călătorie de până acum a Suveranului Pontif în Europa.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite