Papa Francisc: "A fost o mare bucurie să fiu pelerin în România." Suveranul Pontif a vorbit la Vatican despre vizita în țara noastră

A fost o mare bucurie să fiu pelerin în România. Am trăit un moment privilegiat al relaţiilor frăţeşti dintre biserici. Sunt cuvintele rostite în această dimineaţă de Papa Francisc, la Vatican, în cadrul audienţei generale, după vizita pe care Suveranul Pontif a făcut-o în ţara noastră. În discursul său, Suveranul Pontif a evocat toate momentele călătoriei în România, pe care a făcut-o săptămâna trecută, o vizită care va rămâne și în memoria celor cinci sute de mii de oameni prezenți la întâlnirile cu Papa.

05 Iunie 2019, 14:23 (actualizat 05 Iunie 2019, 20:23) Știrile TVR |
”A fost o mare bucurie să fiu pelerin”
EMBED VIDEO LINK CU VIDEO
Embed:
Link:

A fost o mare bucurie să fiu un pelerin în România. Ca şi creştin, am avut bucuria de a trăi un moment privilegiat al relaţiilor frăţeşti dintre biserici. Uniunea dintre toţi creştinii, deşi este nedesăvârşită, se bazează pe acelaşi botez şi este pecetluită de sângele şi de suferinţa îndurată împreună în timpurile întunecate ale prigoanei, mai ales în secolul trecut sub regiumul comunist.

Papa Francisc a vorbit şi despre întâlnirea cu Sinodul Bisericii Ortodoxe Române şi cu Patriarhul Daniel, pe care l-a numit din nou "frate":  "Această importantă dimensiune ecumenică a călătoriei a culminat cu rugăciunea solemnă a „Tatălui Nostru", în interiorul noii şi impunătoarei Catedrale ortodoxe din Bucureşti. A fost un moment de extraordinară valoare simbolică, pentru că rugăciunea „Tatăl Nostru" este, prin excelenţă, un patrimoniu comun al tuturor botezaţilor. Am recitat-o înainte noi, catolicii, în latină şi apoi ortodocşii în limba română, pentru a semnifica unitatea care nu înlătură diversităţile legitime."

În cadrul audienţei săptămânale de la Vatican, Suveranul Pontif a amintit fiecare moment al călătoriei sale în "Grădina Maicii Domnului":  Bucureşti, Şumuleu Ciuc, Iaşi şi Blaj. În Capitala Moldovei, Papa Francisc a fost impresionat de întâlnirea cu tinerii şi familiile de acolo.

"Ultima etapă a călătoriei a fost vizita comunităţii de romi din Blaj. Am vrut să îi salut şi să reînnoiesc apelul împotriva oricărei forme de discriminare şi respectarea oricărei persoane, indiferent de etnia lor, limba lor, religia lor. Mulţumim lui Dumnezeu pentru această călătorie apostolică." - a mai spus Sanctitatea Sa.

În Piaţa Sfântul Petru, la audienţă, a participat şi o delegaţie a României, care apoi a fost primită în audienţă de Sfântul Părinte.

Vizita de stat, apostolică şi ecumenică a Papei Francisc în România a fost cea mai lungă călătorie de până acum a Suveranului Pontif în Europa.

Articole pe aceeaşi temă
 
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN PAPA FRANCISC ÎN ROMÂNIA
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 15°C 19°C
IASI 13°C 8°C
CLUJ 12°C 15°C
CONSTANTA 18°C 20°C
CRAIOVA 13°C 15°C
BRASOV 15°C 17°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI