Papa emerit Benedict al XVI-lea, înmormântat într-o ceremonie oficiată de Papa Francisc. Peste 60.000 de credincioşi, prezenți în Piaţa Sfântul Petru

5 ianuarie 2023, 08:18

 

60.000 de credincioşi catolici au participat la slujba condusă de Papa Francisc. Au fost oameni veniţi din toate colţurile lumii pentru a-l omagia pe Benedict al XVI-lea.

La final, oamenii au aplaudat minute în şir şi au strigat „Santo subito!” („Sfânt imediat!”).

Au asistat preşedinţii Italiei şi al Germaniei dar şi regele şi regina Belgiei, regina Spaniei.

În acelaşi spaţiu special delimitat s-au mai aflat 13 şefi de stat sau guvern. Majoritatea ţărilor au fost reprezentate de ambasadori.

Papa Francisc, care are probleme serioase la un genunchi, a fost adus în piaţă într-un scaun cu rotile. Suveranul pontif a folosit numeroase referinţe din Biblie şi din scrierile bisericii pentru a sugera o paralelă între Isus şi Benedict, inclusiv ultima frază rostită de Mântuitor înainte de a muri pe cruce: ” Tată, îmi încredinţez Spiritul în mâinile Tale”.


Suveranul Pontif a subliniat că iubirea înseamnă şi a fi gata să suferi.

Slujba a fost oficiată de 125 de cardinali, 200 de episcopi şi 3700 de preoţi.

Benedict şi-a dorit un ceremonial modest dar a fost un adevărat moment istoric.

Sicriul în care se află Benedict al XVI-lea a fost adus în faţa Basilicii San Pietro în aplauzele mulţimii. Zeci de mii de credincioşi au făcut totul pentru a putea participa la despărţirea de fostul suveran pontif.

După ceremonialul religios, sicriul a fost dus înapoi în basilică şi a fost îmbrăcat în zinc. Apoi a fost sigilat într-un al doilea sicriu de lemn.

Va fi introdus în mormântul de sub San Pietro, unde a fost înhumat şi Papa Ioan Paul al II-lea.

 

 

 

Ritualul despărţirii de Papa emerit Benedict al XVI-lea.

Începe ultima parte a Sfintei Liturghii. Ritualul împărtăşaniei se deschide cu rugăciunea Tatăl nostru.

 

Predica ţinută de Papa Francisc la funeraliile predecesorului său, Benedict al XVI-lea, la finalul primei părţi a Sfintei Liturghii.

A început ritualul Sfintei Liturghii.


Preotul Francisc Doboş, paroh al Bisericii Romano-Catolice „Sacré Cœur” din Bucureşti, despre funeraliile celui de-al 265-lea papă, la TVR.

Ceremoniile încep la ora 10.30, ora României şi vor fi transmise de TVR într-o ediţie specială, care va începe la ora 10.00.

Credincioși îndoliați din toate colțurile lumii au continuă să vină la Bazilica Sfântul Petru de la Vatican pentru a-i aduce un ultim omagiu Papei emerit. Deși sunt cozi impresionante și fiecare persoană trebuie să treacă prin filtrele de securitate, totul decurge fără probleme.

Sunt aşteptaţi peste o sută de mii de credincioşi la funeraliile prezidate de Papa Francisc. dar celebrate de peste 3 mii de preoţi.

Oficial, au fost invitate doar delegaţiile Italiei şi Germaniei, însă şi-au anunţat prezenţa foarte multe personalităţi, printre care regele Belgiei, regina Spaniei şi preşedinţii Ungariei, Portugaliei şi Poloniei.

Vor fi prezenţi reprezentanţi ai cultelor religioase, printre care şi un reprezentatnt al Patriarhiei Române, episcopul Italiei.

Vaticanul a anunţat că va fi o ceremonie simplă, solemnă şi sobră, aşa cum şi-a dorit Papa emerit.

Papa emerit Benedict al XVI-lea s-a stins din viață la 95 de ani.

În 2013 a surprins întreaga lume când și-a anunțat demisia, spunând că sănătatea nu îi mai permite să rămână pe Scaunul Pontifical.

În aceeași perioadă au apărut controverse legate de mai multe cazuri de abuzuri sexule ale unor preoți, despre care s-a presupus că Joseph Ratzinger ar fi știut în perioada în care era Arhiepiscop de Munchen.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite