Soluțiile regenerabile de energie sunt tot mai căutate de românii care vor să scape de facturile mari. Fie că sunt persoane fizice, fie proprietarii unor societăți comerciale, oamenii își instalează panouri fotovoltaice și, mai nou, pompe de căldură. Extrem de eficiente, soluțiile au însă costuri destul de ridicate şi nu sunt accesibile tuturor.
Într-un hotel din Herculane, proprietarul vrea să devină independent energetic pentru că nu mai face față facturilor mari. Așa că a făcut o investiție proprie.
IONUȚ GURAN, proprietar hotel: Încercăm să montăm panouri fotovoltaice pentru producerea energiei electrice. Această energie electrică urmează să o folosim și pentru încălzire, schimbând încălzirea convențională, centralele pe peleți sau lemne, cu pompe de căldură.
În schimb, administratorul unei pensiuni din Șimian - Mehedinți a depus documentația în cadrul programului Electric-Up și a primit finanțare de la stat. A avut mare noroc, pentru că s-a numărat printre cei 1.400 de beneficiari selectați din nu mai puțin de 27.000 de firme.
MIA CIUTĂ, proprietar pensiune: După vreo șase luni de zile mi l-au aprobat. Anul ăsta s-au și montat, consumul este foarte bun. Sunt 144 de panouri montate. După calcule, îmi acoperă consumul meu și în 10 minute băgase și 7 kw în rețea.
Cu finanțare proprie și-a instalat panouri fotovoltaice și pompe de căldură și proprietarul unui service auto.
PETRUȚ MLADIN, proprietar autoservice: Printr-o investiție undeva la 23.000 de euro, un sistem de 25 de kw putere instalată. Acoperă consumul, avem și un surplus, undeva la peste 10.000 de kw surplus, după vara care a trecut.
Cea mai bună soluție pentru instalarea de sisteme generatoare de energie verde ar fi programele susținute de stat. Sunt însă cereri foarte multe, iar accesul este dificil.