Panourile fotovoltaice, soluții regenerabile de energie care scad facturile

27 octombrie 2022, 19:15

Într-un hotel din Herculane, proprietarul vrea să devină independent energetic pentru că nu mai face față facturilor mari. Așa că a făcut o investiție proprie.

IONUȚ GURAN, proprietar hotel: Încercăm să montăm panouri fotovoltaice pentru producerea energiei electrice. Această energie electrică urmează să o folosim și pentru încălzire, schimbând încălzirea convențională, centralele pe peleți sau lemne, cu pompe de căldură.

În schimb, administratorul unei pensiuni din Șimian – Mehedinți a depus documentația în cadrul programului Electric-Up și a primit finanțare de la stat. A avut mare noroc, pentru că s-a numărat printre cei 1.400 de beneficiari selectați din nu mai puțin de 27.000 de firme.

MIA CIUTĂ, proprietar pensiune: După vreo șase luni de zile mi l-au aprobat. Anul ăsta s-au și montat, consumul este foarte bun. Sunt 144 de panouri montate. După calcule, îmi acoperă consumul meu și în 10 minute băgase și 7 kw în rețea.

Cu finanțare proprie și-a instalat panouri fotovoltaice și pompe de căldură și proprietarul unui service auto.

PETRUȚ MLADIN, proprietar autoservice: Printr-o investiție undeva la 23.000 de euro, un sistem de 25 de kw putere instalată. Acoperă consumul, avem și un surplus, undeva la peste 10.000 de kw surplus, după vara care a trecut.

Cea mai bună soluție pentru instalarea de sisteme generatoare de energie verde ar fi programele susținute de stat. Sunt însă cereri foarte multe, iar accesul este dificil.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite