Panica, mai periculoasă decât coronavirusului. Românii golesc rafturile magazinelor cu produse de primă necesitate

26 februarie 2020, 20:00

Ieșenii au dat buzna în magazine încă de la primele ore, speriați că produsele de primă necesitate s-ar putea epuiza. Alți cumpărători spun că oricum își făceau aprovizionare pentru o lună în avans, așa că nu e ceva neobișnuit să-și umple cămară.

Reprezentanții marilor magazine spun că vânzările au crescut cu până la 50% față de aceeași perioada a anului trecut. Cele mai căutate produse sunt: făina, fasolea, orezul, uleiul, zahărul, paștele și conservele.

Totuși, alimentația în cazurile de gripă trebuie să conțină mai puțini carbohidrați și mai multe fructe și legume bogate în vitamina C.

Dar, până la lipsa alimentelor, un risc și mai mare îl reprezintă știrile false propagate în special pe rețelele de socializare.

Isteria media, generată de coronavirus, a dus la o situație tragicomică la Spitalul Judeţean Mehedinți. Au fost furate măştile de protecţie pe care unitatea sanitară le punea la dispoziţia aparţinătorilor bolnavilor. După ce, în ultimele zile, preţul acestor măşti de protecţie, la furnizori, a crescut şi de 50 de ori.

De altfel, măştile de protecţie şi dezinfectanţii lipsesc cu desăvârşire şi din farmaciile din Drobeta-Turnu-Severin, spun farmaciştii.

Specialiștii epidemiologi atrag însă atenția că măștile de unică folosință nu ne protejează sută la sută.

Autoritățile ne sfătuiesc să ne spălăm pe mâini cât mai des posibil, să evităm contactul cu persoane bolnave, să ne acoperim nasul și gura dacă stranutăm sau tușim și să curățăm toate suprafețele cu dezinfectanți pe bază de clor sau alcool.

 

 

 

 

 

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite