Panică în rândul populaţiei ucrainene. Mii de refugiați au intrat deja în România prin punctele de trecere a frontierei din nordul țării

Speriați de atacul rușilor, ucrainenii fug din calea războiului și își caută adăpost peste graniță, în țările învecinate. Mulți și-au luat copiii și câteva bagaje și au pornit spre România. Unii vor rămâne la rude sau prieteni ori în spații de cazare pregătite de autorități. Alții vor să meargă mai departe, spre vestul Europei. Cu toții au lăsat în urmă casa și locul de muncă. Și nu știu ce le rezervă viitorul. Speră doar să se poată întoarce acasă în siguranță. Mii de refugiați au intrat deja în România prin punctele de trecere a frontierei din nordul țării.

24 Februarie 2022, 14:55 (actualizat 24 Februarie 2022, 20:09) Știrile TVR |

La frontiera de nord a țării sosesc în continuu ucraineni care fug din calea conflictului armat. Cozil kilometrice s-au format pe sensul de ieșire din Ucraina. Mulți dintre ei au rude în țara noastră și, pentru moment, au asigurat un loc de cazare. Dar, cu toții își fac griji pentru cei lăsați în urmă.

Autoritățile locale au găsit o soluție temporară pentru cazarea refugiaților.

Și Vama Siret din județul Suceava a fost tranzitată de grupuri de locuitori din Ucraina încă de la primele ore. Mulți dintre ei sunt etnici români. Epuizați și speriați, oamenii spun că au fugit doar cu copiii și hainele de pe ei din calea războiului.

Autoritățile locale nu au deschis încă taberele de refugiați din județ, iar Inspectoratul Pentru Situații de Urgență nu a primit deocamdată o solicitare oficială.

Și granița Republicii Moldova cu Ucraina în zona Reni a început să se aglomereze. Dacă de dimineață doar tirurile așteptau la punctul de frontieră, la prânz, ucrainenii cu dublă cetățenie încercau să ajungă în Republica Moldova și de acolo mai departe. Unii vor să meargă în Bulgaria.

Primarul din Giurgiulești spune că nu dispune de locuri de cazare pentru refugiați.

În schimb, autoritățile din Galați au anunțat că au discutat deja despre posibilitatea primirii unor refugiați.

 

 

Adevărata provocare pentru autorități va veni în zilele următoare când afluxul de refugiați va crește.

____________________________________________________

Mii de oameni panicaţi de începerea conflictului militar au stat, joi, la cozi interminabile la frontiera dintre Ucraina şi România, în zona localităţii Tereblecea, pentru a părăsi, pe jos, teritoriul ucrainean, având ca destinaţie finală diferite oraşe din România sau alte ţări europene, potrivit Agerpres.

De asemenea, sute de maşini cu numere de Ucraina aşteptau la rând în Punctul de Trecere a Frontierei Tereblecea - Siret, pentru a putea ajunge în România.

Autorităţile ucrainene au permis ieşirea din ţară doar a femeilor, copiilor, iar în cazul bărbaţilor este permisă părăsirea ţării doar pentru cei care au rezidenţă pe teritoriul altui stat. În acest context, la porţile metalice ale punctului de frontieră aşteptau numeroase femei cu copii în braţe sau cu copii în cărucioare.

Mulţi dintre refugiaţi au reuşit să ia cu ei cel mult o valiză în care au pus obiectele de strictă necesitate.

Durata de aşteptare pentru a intra în România este foarte mare, însă, cu toate acestea, nicio persoană aflată la rând nu este dispusă să renunţe.

Coada de maşini la graniţă se întinde pe o lungime de 3 - 4 kilometri.

Articole pe aceeaşi temă
 
*
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 27°C 30°C
IASI 24°C 26°C
CLUJ 18°C 21°C
CONSTANTA 27°C 26°C
CRAIOVA 25°C 26°C
BRASOV 21°C 24°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI