Pandemie de concedieri. Aproape jumătate dintre manageri iau în calcul disponibilizări în perioada următoare

6 iulie 2020, 18:33

Motivul principal pentru care firmele vor să facă concedieri este că au, în continuare, încasări mici, deși majoritatea restricțiilor impuse de criza sanitară au fost ridicate.

„În momentul în care viitorul iți este incert, apropo de vânzări, (…) încerci preventiv să-ți ajustezi costurile la veniturile pe care le anticipezi. Și, bineînțeles, acest lucru înseamnă o reducere a investițiilor și, din păcate, și o reducere a forței de muncă, a cheltuielilor cu salariații”, explică Radu Mușetescu, profesor de economie la Academia de Studii Economice.

Mai multe fabrici din domeniul auto și al industriei alimentare au anunțat deja disponibilizări.

44% dintre managerii chestionați într-un studiu anunță reduceri de personal, în perioada următoare. Aproape jumătate păstrează numărul actual de angajați și doar 8% vor face angajări. Reprezentații mediului de afaceri susțin însă că totul depinde de modul în care va fi aplicat planul de măsuri de relansare economică pregătit de Guvern.

„La ora actuală, Guvernul vine cu o serie de măsuri care sunt, dacă vreți, contracarate în Parlament. Parlamentul vine apoi cu o serie de măsuri care sunt apoi contracarate printr-o serie de măsuri ale Guvernului. Toate acestea într-un fel sau altul se restrâng asupra mediului de afaceri de unde și nivelul mai ridicat de incertitudine”, a precizat Ionuț Simion, președintele al Camerei de de Comerț Americane în România.

Liviu Rogojinaru, secretar de stat, Ministerul Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri: Situația este îngrijorătoare, dar nu este una de netrecut. Probabil că vor fi companii care vor face concedieri. Eu sper din tot sufletul să fie și companii care să facă angajări pentru că sunt unii care reușesc să facă față mai bine situației urâte prin care trecem. Sperăm că cu acest program nou pe care l-am pus pe piață să accelerăm lucrurile (…) să nu fie oameni care să-și piardă locurile de muncă”.

Studiul mai arată că peste jumătate dintre companii estimează o scădere a veniturilor. Din acest motiv, aproape jumătate dintre manageri iau în calcul și o scădere a investiților.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă

China crește exporturile. Economia din întreaga lume se zdruncină

Analiza. Europa vs Statele Unite. Care economie este mai performantă