Pandemia nu e FAKE NEWS. Tu știi adevărul | Medicul Simin Aysel Florescu: Doza booster se recomandă pentru a păstra acoperirea vaccinală o perioadă mai lungă

13 decembrie 2021, 19:46

-Sunt vaccinat, nu trebuie să mă mai testez. Vacinul poate elimina posibilitatea de a fi purtător ar virusului?

Simin Aysel Florescu, manager, Spitalul Victor Babeş Bucureşti: Purtător înseamnă cel care poartă o infecție, un germen, pe o perioadă lungă. În infecția cu virusul SARS-CoV-2 nu există purtător. Pot să existe oameni infectați, asimptomatici, în niciun caz purtători. Oamenii vaccinați, conform tuturor metodologiilor, se vor testa numai dacă prezintă semne tipice de boală. În rest, dacă un pacient vaccinat nu dezvoltă semne de boală, nu are niciun sens să se testeze.

-Sunt vaccinat complet, dar cu toate acestea mă infectez. În concluzie, vaccinarea nu servește la nimic. Cum se măsoară eficența vaccinului și cum ne apără?

Simin Aysel Florescu, manager, Spitalul Victor Babeş Bucureşti: Niciun vaccin nu e perfect, nu asigură eficiență de 100%. Eficiența unui vaccin se măsoară prin scăderea riscului de îmbolnăvire. Din 100 de pacienți cu care vin în contact, 94 nu se vor îmbolnăvi.

-Am două doze, sunt imunizat complet, de ce trebuie să mai fac doza booster? Ce înseamnă o doză suplimentară și la ce folosește?

Simin Aysel Florescu, manager, Spitalul Victor Babeş Bucureşti: S-a observant că în cazul tulpinii noi și în cazul tulpinii Delta anticorpii scad. Acesta este motivul pentru care se indică doza booster, pentru a păstra acoperirea vaccinală o perioadă mai lungă.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite