Pandemia a adus schimbări benefice în spațiile citadine și în privința condițiilor de muncă

Dincolo de restricţii de călătorie şi izolare în case, pandemia ne-a schimbat viaţa de la Paris la Bruxelles, tot mai multe biciclete au luat locul maşinilor, kilometri întregi de străzi au devenit alei pietonale, iar munca de la distanţă a luat locul lucrului la birou.

30 Martie 2023, 11:32 (actualizat 30 Martie 2023, 11:49) Știrile TVR |

Publicația Politico trece în revista schimbările pe care ni le-a adus pandemia în viață de zi cu zi.

În marile orașe europene, poluarea a scăzut dramatic în cei trei ani de pandemie și bicicletele au luat tot mai mult locul mașinilor. Milano, de exemplu, a construit 35 de km de piste dedicate bicicletelor, dar și pietonilor. Bruxelles a amenajat 40 de km de piste de biciclete. O revoluție a mersului pe două roți a cunoscut și Parisul.

Pe de altă parte, restaurantele au fost nevoite în pandemie să amenajeze spații în exterior. Pandemia a trecut, dar terasele la care se poate lua masa au rămas pe loc, în detrimentul meselor instalate în interiorul restaurantelor. De exemplu, la Barcelona sau în alte orașe din Spania, restaurantele și-au menținut terasele din exterior exact ca pe vremea pandemiei.

În același timp, foarte multe străzi au fost închise circulației mașinilor, au fost amenajate cu plante decorative și sunt complet destinate pietonilor. La Paris sau Bruxelles, între 10 și 15% din suprafața străzilor este acum ocupată de plante, copaci și alei pietonale.

Ca să nu mai vorbim de condițiile de muncă. În Olanda, rata de ocupare a birourilor este acum între 20 și 40%, în condițiile în care angajații lucrează în principal de la distanță. La Bruxelles, 97 la sută din companii oferă angajaților posibilitatea să lucreze de acasă. Un sfert dintre angajați spun că vin la birou ca să economisească energie electrică, iar 10 la sută - ca să facă duș.

Nu în ultimul rând, ventilația în clădirile publice a fost îmbunătățită în timpul pandemiei. În Belgia, de exemplu, va intra în vigoare în iulie o nouă lege care va obliga restaurantele, barurile, sălile de sport să aibă dispozitive care să indice nivelul de dixid de carbon din încăperi. Iar din 2025, comercianții vor fi nevoiți să dețină certificare privind calitatea aerului din spațiile publice.

Articole pe aceeaşi temă
 
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN CRAWL
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 30°C 31°C
IASI 30°C 31°C
CLUJ 24°C 23°C
CONSTANTA 24°C 24°C
CRAIOVA 28°C 27°C
BRASOV 26°C 25°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI