Pandemia de COVID lasă în urmă traume și probleme emoționale

31 iulie 2022, 19:21

În ultima săptămână din iulie, aproape 57 de mii de de români au aflat că au COVID. Și suntem tot mai aproape de media zilnică de 10 mii de îmbolnăviri, estimată de specialiști pentru începutul lunii august. Medicii sunt îngrijorați nu doar de înmulțirea cazurilor de infectare, ci mai ales de urmările lăsate de boală. În acest nou val, mulți pacienți revin la spital chiar și după câteva săptămâni cu infecții respiratorii, tuse și oboseală.

Pe lista problemelor medicale post COVID se adaugă și bolile psihice. Frica de infectare ori de moarte, anxietatea, insomnia sau depresia îi aduc pe tot mai mulți oameni în cabinetele psihologilor sau psihiatrilor. În Italia, una din cele mai încercate țări de COVID, un studiu recent arată că 1 din 5 italieni suferă de depresie, cu 40% mai mult decât înainte de pandemie.

Se estimează că 10 la sută din populație a avut pentru prima dată în viață, cel puțin un atac de panică. Toate acestea au dus evident la un consum mai mare al medicamentelor psihotropice.

Specialiștii vorbesc chiar de o pandemie emoțională care afectează viața socială.

Traumatizați, oamenii au ajuns să fie mult mai retrași. Unii încă se mai salută de la distanță și atât, fără să se mai oprească să stea de vorbă cu vecinii sau cunoștințele. Deși masca nu mai e obligatorie, mulți o poartă, mai ales în supermarketuri.

România nu are o evidență a celor care s-au vindecat de COVID și care au dezvoltat afecțiuni psihice. Un lucru e sigur, spun medicii. Impactul psihologic al pandemiei este îngrijorător în rândul copiilor și adolescenților.

De la începutul pandemiei, în România, peste 3 milioane de persoane au fost diagnosticate cu COVID.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite