Pandemia de coronavirus pune lacăt pe Europa. Șefii UE au anunțat că propun închiderea timp de o lună a frontierelor externe

16 martie 2020, 22:21

De la primele ore, Germania a închis granița cu 5 state vecine – Danemarca, Austria, Franța, Elveția și Luxemburg.

Măsura îi vizează pe toți cei care nu au motive întemeiate de călătorie.

Horst Seehofer, ministrul german de Interne: „Nu sunt afectate de restricții transporturile de mărfuri și persoanele care circulă în interes de serviciu„.

Și Ungaria a anunțat luni, prin premierul Viktor Orban, că își închide granițele pentru toți cetățenii străini.

Măsuri dure au luat și autoritățile din Cehia.

Andrej Babis, premierul Cehiei: „Din 16 martie pâna pe 24 martie, guvernul restricționează circulația în toată Republica Cehă”.

În plus, o întreagă zonă din estul țării, formată din 21 de localități, a fost plasată în carantină – nimeni nu intră și nu iese din acel perimetru.

În cele mai multe țări europene școlile sunt închise, evenimentele publice au fost anulate și s-au închis activitățile comerciale, cu excepția magazinelor de alimente și a farmaciilor.

Este cazul și în Franța, unde și Ambasada României de la Paris, și consulatele din Lyon, Strasbourg și Marsilia își încetează de marți activitatea și vor oferi doar servicii consulare de urgență.

La nivelul Uniunii Europene au fost limitate exporturile de echipamente de protecție, pentru a proteja disponibilitatea acestora pe piața unică. Timp de 6 săptămâni, orice exporturi de măști, ochelari sau costume de protecție în afara Europei se poate face doar cu aprobarea statelor membre.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite