Ministrul german al sănătății a recunoscut recent că s-au făcut economii prostești de la sănătate, reducându-se personalul din spitale. De la infirmieră, care are pe mână igiena pacientului, până la medici. Și toate ni se sparg acum în cap.
India este una dintre țările în care frecvența accidentelor de genul celui de la Piatra Neamț este destul de mare. Ce vedeți sunt urmările unui incendiu izbucnit în secția ATI a unui spital privat din vestul Indiei. Au murit 5 oameni și 28 au fost răniți. În unitatea de terapie intensivă erau internați bolnavi de covid.
Tejash Karmata, specialist ATI: "A fost un dezastru aici. Un incendiu a provocat o explozie la ATI. Acum încercăm să aflăm de la ce a pornit incendiul. Erau 11 pacienți la ATI."
Aparatura suprasolicitată din cauza pandemiei și o lipsă acută de personal specializat par să fie cauzele morale ale acestui accident. Criza sanitară prin care trece omenirea a scos însă la iveală criza profundă a sistemului medical mondial. Ani la rând, guvernele lumii au făcut economii tăind de la sănătate. Medicina de urgență, ca și reanimarea, nu au mai fost profitabile. Ca și la noi, și alte țări, europene sau nu, au găsit soluția voluntariatului care să acopere aceste goluri uriașe de personal. Cehia, de exemplu, a apelat la armată ca să ajute cadrele medicale. De două săptămâni, militarii fac munca infirmierelor care sunt pur și simplu epuizate. Rămâne însă criza cadrelor specializate.
Angajații din sănătate, de oriunde ar fi ei, sunt epuizați, asta și pentru că numărul celor care lucrează în prima linie este limitat. Franța, de exemplu, din primăvara și până acum, a făcut cursuri intensive cu 7000 de oameni: asistente, interni și paramedici. Dar tot nu fac față. Și, în general, numărul de paturi la terapie intensivă este dublu, triplu față de cel al cadrelor medicale care rămâne același, numai că din ce în ce mai obosit.