Pandemia a îngreunat accesul bolnavilor la tratamente. Casa de Sănătate cere reorganizarea spitalelor

Pandemia a îngreunat accesul bolnavilor la tratament
Pandemia a îngreunat accesul bolnavilor la tratament
15 iunie 2021, 20:35

Alin Bujan este diagnostivat cu virusul HIV de peste 30 de ani. Până acum, primea tratamentul la Spitalul Victor Babeș din Capitală. Din momentul în care unitatea a tratat exclusiv cazuri de Covid, tânărul spune că întreaga lui viață s-a schimbat.

Numărul celor care trăiesc o experiență similară este poate de ordinul zecilor de mii. Unii nu au avut acces la servicii, alții s-au temut să nu se infecteze cu SARS-CoV-2 ori nu au avut bani și pentru testele PCR la internare. Și au tot așteptat.

Potrivit raportărilor oficiale făcute către Casa Națională de Asigurări de Săntăte, în 2019 înainte de pandemie, aveam 3,4 milioane de internări în spitale. În 2020, cifra a ajuns la 2,3 milioane. Ptrivit raportarilor trimestiare, în 2019 aveam la încpeut 1 milion de internăi, iar anul acesta cifra a ajuns la jumătate.

Managerii sunt obligați acum să facă reorganizări astfel încât pacienții să nu fie refuzați.

Între timp și Casa de Sănătate pregătește o alta strategie de finanțare pentru toate spitalele.

Pitrivit datelor de la Casa de Sănătate, din 243 de spitale care îngrijeau și pacienți cu covid, 178 au cerut aprobare să crească numărul de paturi pentru pacienții cu alte boli decât covid.

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite