Pandemia a ajuns și la Muntele Athos, din ce în ce mai mulți călugări se vaccinează. Biserica Ortodoxă Elenă: Alegerea vaccinării nu este o problemă de credință

23 noiembrie 2021, 17:01

Părintele Makarios are 70 de ani. Recent a făcut Covid: spune că a văzut moartea cu ochii. Vaccinarea era un subiect controversat pentru el. L-a convins însă trecerea prin boală și credința. Nimic nu se face fără știrea lui Dumnezeu, care lucrează și prin medici și prim oamenii de știință, spune părintele.

Părintele Makarios: Oamenii vin și îi întreabă pe preoți. Preoții au păreri despre chestiuni spirituale. Nu putem ști lucruri din medicină, nu avem asemenea informații și asemenea educație, sunt multe pe care nu le știm. Medicii, pe cât pot, ne spun opiniile lor – și cred că acelea sunt mult mai valabile decât ale unui preot, în domeniul medical.

Sunt 1600 de călugări la Muntele Athos. Rata vaccinării rămâne mică, 40%, și o relaxare a măsurilor de control a dus la creșterea cazurilor de COVID-19.

Dr. George Miteloudis, Centrul Medical Muntele Athos: Pericolul este extrem de mare într-o comunitate închisă, cum este o mănăstire, care este ca o familie, unde membrilor le este greu să se protejeze unii de alții.

Sigur că și printre prelați sunt sceptici, care cred că vaccinurile nu sunt pe deplin testate.

Părintele Epifanios: Medicamentele sunt medicamente, nu apă sfințită; tratează și ele afecțiunile oamenilor atât cât pot. Sper ca Dumnezeu să îi lumineze pe oamenii de știință așa încât să poată să își termine munca la aceste vaccinuri.

Biserica Ortodoxă Elenă a anunțat astă-vară că sprijină întru totul autoritățile în lupta anti-COVID.

Pe de altă parte, în condițiile unui nou val de COVID în Grecia, sinodul afirmă că prelații și voluntarii săi nu au cum să asigure respectarea noilor măsuri impuse lăcașelor de cult: „nu avem nici capacitatea, nici autoritatea poliției”, se afirmă într-un comunicat.

Biserica Ortodoxă Elenă precizează însă că „alegerea vaccinării nu este o problemă de credință sau confesiune, ci obiectul științei medicale și al responsabilității individuale și sociale”.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă