Pandemia a adâncit criza forței de muncă în România. Cele mai afectate domenii sunt HoReCa şi construcţiile

În ciuda măsurilor luate de Guvern, aproape jumătate de milion de angajați au ieşit de pe piaţă. Cele mai afectate domenii sunt HORECA şi construcţiile. În cei 2 ani plini de incertitudine românii care nu au luat calea străinătății s-au reprofilat. Analiştii financiari spun că numărul tot mai scăzut de angajaţi va avea impact negativ asupra economiei şi riscă să pună în pericol sistemul de pensii.

14 Iulie 2022, 20:41 Știrile TVR |

În acest restaurant, pandemia a înjumătăţit numărul angajaţilor. Acum mai sunt 3, iar unul dintre ei este şi patronul, care atunci când ospătarul lipseşte aranjează el mesele.

Judeţul cu cea mai accentuată scădere a fost Hunedoara, care a pierdut peste 20% din angajaţi în 2021, pe când cele mai mici scăderi se înregistrează în Olt, Suceava şi Gorj. Sunt şi judeţe pe plus. Nu cu mult. Bacăul de exemplu avea în 2021 cu aproape 2% mai mulţi angajaţi faţă de 2020.

Şi Aviaţia este un domeniu extrem de afectat de concedieri. Criza de personal se resimte pe toate aeroporturile. Săptămâna trecută, numai pe Aeroportul Henri Coandă din Bucureşti, 3 din 10 zbori au avut întârzieri sau au fost anulate.

1 din 2 angajaţi acest domeniu şi-a pierdut locul de muncă în ultimii 2 ani.

Analiştii financiari spun că piaţa muncii nu dă semne de revenire nici în perioada următoare. Iar asta îşi va pune amprenta pe economia ţării.

Un număr mic de angajaţi înseamnă automat şi mai puţini bani la bugetul de stat. Asta va atrage după sine dificultăţi în realizarea diferitelor plăţi pe care statul le face lunar precum pensiile, alocaţiile copiilor sau salariile bugetarilor.

 

 

ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN CRAWL
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 31°C 27°C
IASI 28°C 20°C
CLUJ 25°C 17°C
CONSTANTA 27°C 23°C
CRAIOVA 26°C 22°C
BRASOV 26°C 16°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI