Pandemia a adâncit criza forței de muncă în România. Cele mai afectate domenii sunt HoReCa şi construcţiile

14 iulie 2022, 20:41

În acest restaurant, pandemia a înjumătăţit numărul angajaţilor. Acum mai sunt 3, iar unul dintre ei este şi patronul, care atunci când ospătarul lipseşte aranjează el mesele.

Judeţul cu cea mai accentuată scădere a fost Hunedoara, care a pierdut peste 20% din angajaţi în 2021, pe când cele mai mici scăderi se înregistrează în Olt, Suceava şi Gorj. Sunt şi judeţe pe plus. Nu cu mult. Bacăul de exemplu avea în 2021 cu aproape 2% mai mulţi angajaţi faţă de 2020.

Şi Aviaţia este un domeniu extrem de afectat de concedieri. Criza de personal se resimte pe toate aeroporturile. Săptămâna trecută, numai pe Aeroportul Henri Coandă din Bucureşti, 3 din 10 zbori au avut întârzieri sau au fost anulate.

1 din 2 angajaţi acest domeniu şi-a pierdut locul de muncă în ultimii 2 ani.

Analiştii financiari spun că piaţa muncii nu dă semne de revenire nici în perioada următoare. Iar asta îşi va pune amprenta pe economia ţării.

Un număr mic de angajaţi înseamnă automat şi mai puţini bani la bugetul de stat. Asta va atrage după sine dificultăţi în realizarea diferitelor plăţi pe care statul le face lunar precum pensiile, alocaţiile copiilor sau salariile bugetarilor.

 

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite