Până la noua recoltă de grâu, românii vor mânca pâinea cea mai scumpă din ultimii ani. Lanțul majorărilor de prețuri la utilități și materie primă, în eticheta de la raft

18 mai 2022, 21:31

Aliment de bază al românilor, pâinea se scumpește de la o lună la alta.

În produsul finit de la raft se închide, de fapt, lanțul majorărilor de preț care încep cu materia primă.

După ce a început războiul din Ucraina, grâul a ajuns la cotații record pe bursele internaționale. A trecut deja de 430 de euro tona.

Mădălina Chițu, jurnalist TVR:Cine a investit în grâu în ianuarie a câștigat mai mulți bani decât dacă a investit în petrol. Cotaţiile bursiere arată că preţul grâului este mai mare cu aproape 60%, asta în timp ce preţul petrolului este pe plus cu aproape 50 de procente„.

Embargoul pus de India pe exporturi a avut un impact direct, care se resimte inclusiv la noi în țară.

Toată lumea se aştepta ca India să acopere golul rămas prin dispariţia grâului ucrainean în primul rând şi într-o mai mică măsură a grâului rusesc de pe Marea Neagră. (…) India a blocat exporturile datorită faptului că nu se anunţă o recoltă foarte bună„, a declarat Viorel Marin, președintele Asociației Naționale a Industriilor de Morărit și Panificație din România.

Seceta va afecta şi culturile de grâu din SUA, dar şi din Europa.

Fermierii nu sunt optimişti nici în ceea ce priveşte producţia din România.

Grâul deja vedeţi aici a înflorit. Pământul a crăpat, ia uitaţi crăpături, da… Suntem în 18 mai şi nici nu se trage din pământ. Apă nu are absolut deloc„.

Cornel Stroescu este fermier din Mehedinţi şi spune că a cheltuit de aproape 3 ori mai mulţi bani pentru cultura de grâu de anul acesta: „Dacă anul trecut sau campania agricolă 2020-2021 cheltuiam în jur de 3.000-3.500 de lei, anul acesta am cheltuit între 8.000 şi 10.000 de lei pe hectar„.

Singurii care ar avea de câştigat în acest moment sunt fermierii care mai au stocuri de grâu.

Gabriel Razi, analist piaţa agricolă: „Nimeni nu poate spune cât de sus se pot duce preţurile, însă cu siguranţă putem să vedem în continuare ajustări pozitive în indicele preţurilor de consum„.

Recolta de anul trecut de grâu a fost una record, de peste 11 milioane de tone, aproape dublă faţă de cea din 2020.

România consumă anual 3 milioane de tone de grâu. Tot ce este peste merge la export.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite