Palestinienii se opun relocării ambasadei britanice în Israel

Ambadasa Marii Britanii din Tel Aviv
Ambadasa Marii Britanii din Tel Aviv
23 septembrie 2022, 06:31

Premierul britanic Liz Truss, care s-a aflat la New York pentru a participa la Adunarea Generală a ONU, i-a spus miercuri omologului său israelian, Yair Lapid, despre intenţia sa de a „revedea amplasamentul actual al ambasadei britanice în Israel”, a declarat Downing Street într-un comunicat publicat la Londra.

O astfel de hotărâre ar merge pe urmele controversatei decizii luate în 2018 de fostul preşedinte american Donald Trump de a reloca ambasada Statelor Unite de la Tel Aviv la Ierusalim.

Donald Trump a recunoscut Ierusalimul drept capitala Israelului, stârnind astfel furia palestinienilor care aspiră să facă din partea de est a oraşului capitala viitorului lor stat.

„Îi mulţumesc bunei mele prietene, premierul britanic Liz Truss, care a anunţat că priveşte favorabil mutarea ambasadei Marii Britanii la Ierusalim„, a scris joi Yair Lapid pe Twitter.

Această eventuală decizie a stârnit o puternică nemulţumire din partea palestiniană.

Este extrem de regretabil că premierul Truss, în cursul primei sale apariţii la ONU, se angajează să încalce potenţial dreptul internaţional, promiţând o +revizuire+ a amplasamentului ambasadei britanice în Israel”, a declarat joi ambasadorul palestinian în Marea Britanie, Hossam Zomlot, pe Twitter.

„Orice mutare a ambasadei ar fi o încălcare flagrantă a dreptului internaţional„, a subliniat diplomatul palestinian.

Hossam Zomlot a adăugat că acesta „ar submina soluţia cu două state şi ar inflama o situaţie deja volatilă la Ierusalim şi în restul teritoriilor ocupate(…) O astfel de promisiune este imorală, ilegală şi iresponsabilă!”.

Marea majoritate a ţărilor se abţin de la relocarea ambasadele lor la Ierusalim, deoarece nu recunosc legitimitatea ocupaţiei israeliene a părţii sale de est din 1967.

Ierusalimul adăposteşte atât cel mai sfânt loc al iudaismului, cât şi al treilea cel mai sfânt loc al islamului.

Preşedintele american Joe Biden a reînnoit apelul de lungă durată al Washingtonului în favoarea unei soluţii cu două state, dar nu a revenit asupra deciziei controversate a lui Trump de a recunoaşte Ierusalimul drept capitală a Israelului. Preluare: Agerpres

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite