Palestinienii au început repararea moscheii Al Aqsa. Lăcașul de cult are ferestrele sparte după valul de violențe din ultima perioadă

Palestinienii din Israel au început repararea moscheii Al Aqsa. Lăcașul de cult are ferestrele sparte după valul de violențe din ultima perioadă. Comitetul pentru Reconstrucția Al Aqsa vrea să refacă totul așa cum a fost.

19 Noiembrie 2021, 07:40 (actualizat 19 Noiembrie 2021, 08:41) |

Potrivit Comitetului islamic Waqf, care are în grijă cele două lăcașe de cult, ferestrele au fost distruse în recentele confruntări violente dintre palestinieni și forțele israeliene de securitate.

Pentru repararea lor, adevărate vitralii, se folosesc piese colorate de sticlă care se încastrează în gips.

Moscheea Al Aqsa şi Domul Stâncii au ferestre încastrate în gips. Aceste ferestre sunt realizate manual în atelierul comitetului de reconstrucţie de către tehnicieni palestinieni, nu se folosesc echipamente electronice. Fiecare fereastră necesită şase luni de muncă, a precizat Bassam Hallaq, managerul Comitetului de Reconstrucţie al mosheii Al Aqsa.

Vitraliile moscheii Al Aqsa sunt parte integrantă din arhitectura clădirii. Conțin motive artistice și verseturi din Coran, profeții și parabole, alături de motive geometrice.

Cele 56 de ferestre speciale permit luminii soarelui să pătrundă la răsărit și la apus în lăcașul de cult, pe care îl scaldă în culori vii.

Designul este complicat și la exterior, unde există un strat cu motive geometrice, iar la interior este un al doilea strat în culori vii.

*
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 8°C 9°C
IASI 4°C 5°C
CLUJ 0°C 3°C
CONSTANTA 4°C 6°C
CRAIOVA 7°C 7°C
BRASOV 1°C 3°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
TVR65
ARHIVĂ ȘTIRI