Paleogeneticianul suedez Svante Pääbo a câştigat premiul Nobel pentru medicină, pentru secvențierea genomului omului din Neanderthal

Cercetătorul în vârstă de 67 de ani a fost recompensat pentru "descoperirile sale privind genomul hominizilor dispăruţi şi evoluţia umană", a anunţat luni Comitetul Nobel. Cercetările fundamentale ale lui Pääbo au dat naștere unei discipline științifice complet noi, paleogenomica. Dezvăluind diferențele genetice care disting toți oamenii vii de hominizii dispăruți, descoperirile sale oferă baza pentru a explora ceea ce ne face unici, ca oameni.

03 Octombrie 2022, 09:43 (actualizat 03 Octombrie 2022, 19:03) Știrile TVR |

ACTUALIZARE "Prin cercetările sale, Svante Pääbo a realizat ceva aparent imposibil: secvențierea genomului lui Neanderthal, o rudă dispărută a oamenilor de astăzi", transmite Comitetul pentru acordarea Prenmiului Nobel. El a făcut și descoperirea senzațională a unui hominid necunoscut anterior, Denisova. Foarte important, Pääbo a mai descoperit că transferul de gene a avut loc de la acești hominizi acum dispăruți la Homo Sapiens, în urma migrației din Africa, cu aproximativ 70.000 de ani în urmă. Acest flux străvechi de gene către oamenii de astăzi are relevanță fiziologică astăzi, de exemplu, afectând modul în care sistemul nostru imunitar reacționează la infecții.

------------------------------------------------------------------------------------

Anunţarea laureaţilor premiului Nobel din acest an va începe luni cu categoria medicină sau fiziologie, informează agenţia DPA, citată de Agerpres. Comitetul Nobel din cadrul Institutului Karolinska din Stockholm urmează să dezvăluie cui va acorda anul acesta premiul Nobel pentru medicină sau fiziologie.

Anul trecut, cercetătorii americani David Julius şi Ardem Patapoutian au fost desemnaţi laureaţii premiului Nobel pentru medicină pentru ''descoperirea receptorilor de temperatură şi de atingere'', potrivit anunţului Comitetului Nobel.

Fiecare premiu Nobel este însoţit de un cec în valoare de 10 milioane de coroane suedeze (900.000 de dolari americani).

Premiul Nobel pentru Medicină dă startul în mod tradiţional seriei de anunţuri anuale ale celor mai prestigioase premii din lume, la începutul lunii octombrie.

Marţi şi miercuri vor fi anunţate premiile Nobel pentru fizică, respectiv chimie, în timp ce joi şi vineri, vor fi anunţaţi câştigătorii distincţiilor pentru literatură, respectiv pace. Ultimul premiu, cel pentru economie, va fi anunţat săptămâna viitoare, luni, acesta nefiind însă bazat pe ultima dorinţă a celui care a iniţiat aceste premii, magnatul industrial suedez Alfred Nobel (1833-1896), inventatorul dinamitei.

Premiile vor fi decernate la 10 decembrie, ziua în care se comemorează moartea lui Alfred Nobel.

Articole pe aceeaşi temă
 
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN CRAWL
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 5°C 6°C
IASI 4°C 3°C
CLUJ 6°C 7°C
CONSTANTA 6°C 8°C
CRAIOVA 4°C 5°C
BRASOV 6°C 5°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI