Palatul Victoria, iluminat în roşu de Ziua naţională pentru comemorarea martirilor Brâncoveni

Palatul Victoria va fi iluminat în roşu, marţi seara, între orele 20.00 - 24.00, cu ocazia Zilei naţionale pentru comemorarea martirilor Brâncoveni şi de conştientizare a violenţelor împotriva creştinilor, informează Guvernul.

 

16 August 2022, 13:11 (actualizat 16 August 2022, 13:14) Știrile TVR |
Palatul Parlamentului

Premierul Nicolae Ciucă a declarat că această zi reprezintă un îndemn la înţelegere şi pace între oameni. "Nimic nu justifică violenţa", a mai spus prim-ministrul, potrivit căruia credinţa trebuie să îi apropie pe oameni.

"Chiar dacă acele vremuri în care lupta pentru supremaţie nu avea limite şi nu punea preţ pe viaţă par demult apuse, vedem din păcate şi astăzi, în întreaga lume, cum oameni nevinovaţi cad pradă violenţelor pentru simplul motiv că împărtăşesc altă credinţă. În plin secol XXI, asistăm încă la conflicte care opun religii, cărora le cad victime oameni simpli, nevinovaţi. Este dureros şi ceea ce vedem, de aproape o jumătate de an, chiar lângă graniţele României, cum o ţară este decimată de o altă ţară de aceeaşi credinţă, într-un război în care milioane de oameni mor sau sunt nevoiţi fugă din propriile case şi au fost bombardate chiar şi spitale, şcoli şi biserici", a declarat Nicolae-Ionel Ciucă.

Ziua de 16 august este marcată în fiecare an ca Zi naţională pentru comemorarea martirilor Brâncoveni şi de conştientizare a violenţelor împotriva creştinilor, conform Legii 134/2020, care prevede iluminarea în roşu a sediilor instituţiilor şi a unor obiective publice, precum şi organizarea de manifestări publice şi evenimente comemorative.

"Amintirea marelui domnitor al Ţării Româneşti Constantin Brâncoveanu, ocrotitor al culturii, credinţei şi al tradiţiei româneşti, rămâne şi astăzi vie, după mai bine de 300 de ani de la martiriul său împreună cu cei patru fii ai săi, Constantin, Ştefan, Radu şi Matei, şi cu sfetnicul Ianache, devenit simbol al jertfei supreme pentru credinţa strămoşească şi pentru propriul popor", se arată în comunicatul Guvernului.

Articole pe aceeaşi temă
 
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN CRAWL
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 10°C 8°C
IASI 5°C 5°C
CLUJ 5°C 5°C
CONSTANTA 9°C 8°C
CRAIOVA 8°C 6°C
BRASOV 4°C 4°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI