Palatul Regal din Mamaia, o clădire simbol a stațiunii, revine în patrimoniul statului

18 martie 2022, 19:58

Palatul Reginei Maria din Mamaia a fost vândut în 2003 pentru 150 de mii de euro. Statul român ar fi trebuit să aibă întâietate, potrivit legii.

Au urmat mulți ani de procese, iar acum instanța a decis ca actul de vânzare-cumpărare să fie anulat și clădirea să revină în patrimoniul statului.

După intabulare, imobilul ar putea ajunge în administrarea Ministerului Turismului sau la Ministerul Culturii.

Lucian Romașcanu, ministrul Culturii: Salut decizia justiției pentru că legile sunt făcute ca să fie respectate și acel abuz de a vinde fără a cere părerea ministerului dacă se exercită sau nu dreptul de preemțiune este o încălcare flagrantă a tot ceea ce stă la baza protejării patrimoniului. Noi ne-am dori și avem și posibilitatea să îl preluăm la Ministerul Culturii.

Reprezentanții societății care au deținut până acum clădirea sunt de acord cu decizia instanței.

Mihai Teodorescu, avocat: Decizia nouă ni se pare corectă. Pasul următor este aşa-numita repunere a părţilor în situaţia anterioară. În funcţie de cum ne vom înţelege cu societatea de la care am cumpărat, vom realiza această repunere a părţilor în situaţia anterioară, noi vom preda construcţia acestei societăţi, iar ea, societatea Mamaia S.A., ne va restitui preţul pe care l-am achitat în 2003.

Palatul se află în stațiunea Mamaia, la câteva zeci de metri distanță de plajă. În acest moment, clădirea se află în paragină dar, dacă va fi reabilitată, locul ar putea deveni unul dintre cele mai importante puncte turistice din România.

Diana Slav, ghid turistic: Ar fi o dovadă de mândrie națională și de faptul că ne respectăm valorile istorice. Cu siguranță pot fi niște povești extrordinare din punct de vedere turistic și nu doar dedicate Constanței.

Reședința regală din Mamaia a fost inaugurată în 1927. Era destinată Regelui Ferdinand, Reginei Maria și principilor. După moartea lui Ferdinand, palatul a fost donat Regelui Mihai și principesei mamă Elena.

Delia Cornea, muzeograf, Muzeul de Istorie Naţională şi Arheologie Constanţa: Este o clădire simbol a stățiunii Mamaia. Din păcate, după ‘90 s-a degradat mai rău decât înainte.

Andrei Chivu, architect: Noi avem foarte puține clădiri istorice. Din păcate sunt într-o stare precară. Avem o lege 422/2001 pe care Ministerul Culturii prin instituțiile deconcentrate efectiv nu o aplică. Sunt lăsate de izbeliște. Se poate ajunge până la expropriere.

Terenul din curtea palatului, cu o suprafață mai mare de un hectar, a fost și el vândut la un preț derizoriu, dar nu a mai fost recuperat.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite