Palatul Principilor din Alba Iulia va fi reabilitat

Timp de aproape două secole a fost sediul principilor şi al Dietei Transilvaniei, iar apoi cazarmă militară. Acum cu ajutorul fondurilor europene şi guvernamentale, Palatul Principilor din Alba Iulia va străluci ca odinioară. Va fi reabilitat astfel că orașul se va putea mândri în curând cu un nou obiectiv turistic.

03 August 2021, 17:27 (actualizat 03 August 2021, 20:58) |

Palatul Principilor Transilvaniei a fost construit în secolul al XVI-lea, ca o extensie a Palatului Episcopului Romano-Catolic de Alba Iulia, în timpul domniei lui Ioan Sigismund. Timp de douã sute de ani, palatul a fost și locul Dietei Transilvaniei. Domnitorul Mihai Viteazu și-a avut aici reședința timp de un an.

Liviu Zgârciu - istoric - Muzeul Național al Unirii Alba Iulia - Palatul încorporeazã mai multe stiluri arhitectonice, avem gotic, renascentist, baroc, palatul fiind locuit de mai multe personalitãți, din istorie, amintesc de Mihai Viteazu Gabriel Bethleen, un principe cunoscut. Din pãcate în a doua jumãtate a scolului al XVII-ea, palatul suferã mai multe distrugeri din cauza invaziilor turco-tãtare.

De-a lungul timpului, palatul a mai fost reparat, iar până acum 15 ani a fost folosit ca unitate militarã. Din cauza acoperișului foarte degradat o parte din interiorul clădirii s-a distrus. Proprietarii clãdirii monument istoric au reușit, cu ajutorul autorităților locale, să ia fonduri europene pentru reparații.

Pânã la transformarea în muzeu mai sunt câțiva pași de urmat, dar când va fi gata Alba Iulia va avea un nou punct de atracție.

Reabilitarea cetății medievale Alba Iulia și a monumentelor care se aflã în jur a început din 2008 dupã ce unitãțile armatei române au pãrãsit în întregime locurile în care funcționau încã din anii 50.

 

 

ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 0°C 2°C
IASI -3°C -3°C
CLUJ -6°C -6°C
CONSTANTA -1°C -2°C
CRAIOVA 0°C 2°C
BRASOV -5°C -5°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
TVR65
ARHIVĂ ȘTIRI