Palatul Principilor din Alba Iulia va fi reabilitat

3 august 2021, 17:27

Palatul Principilor Transilvaniei a fost construit în secolul al XVI-lea, ca o extensie a Palatului Episcopului Romano-Catolic de Alba Iulia, în timpul domniei lui Ioan Sigismund. Timp de douã sute de ani, palatul a fost și locul Dietei Transilvaniei. Domnitorul Mihai Viteazu și-a avut aici reședința timp de un an.

Liviu Zgârciu – istoric – Muzeul Național al Unirii Alba Iulia – Palatul încorporeazã mai multe stiluri arhitectonice, avem gotic, renascentist, baroc, palatul fiind locuit de mai multe personalitãți, din istorie, amintesc de Mihai Viteazu Gabriel Bethleen, un principe cunoscut. Din pãcate în a doua jumãtate a scolului al XVII-ea, palatul suferã mai multe distrugeri din cauza invaziilor turco-tãtare.

De-a lungul timpului, palatul a mai fost reparat, iar până acum 15 ani a fost folosit ca unitate militarã. Din cauza acoperișului foarte degradat o parte din interiorul clădirii s-a distrus. Proprietarii clãdirii monument istoric au reușit, cu ajutorul autorităților locale, să ia fonduri europene pentru reparații.

Pânã la transformarea în muzeu mai sunt câțiva pași de urmat, dar când va fi gata Alba Iulia va avea un nou punct de atracție.

Reabilitarea cetății medievale Alba Iulia și a monumentelor care se aflã în jur a început din 2008 dupã ce unitãțile armatei române au pãrãsit în întregime locurile în care funcționau încã din anii 50.

 

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite