"Palatul Pionierilor - istorii subiective", expoziție inedită despre perioada 1950-1976 la Palatul Cotroceni

La Palatul Cotroceni a fost inaugurată o expoziție inedită, "Palatul Pionierilor - istorii subiective", amintind de perioada 1950-1976, când acest ansamblu a fost destinat de regimul comunist exclusiv copiilor. Zeci de cluburi au activat aici, reunind sute de mii de copii. Câțiva dintre foștii pionieri s-au regăsit azi în fotografiile din muzeu.

10 August 2022, 20:01 (actualizat 10 August 2022, 21:08) Știrile TVR |

Palatul Pionierilor din București s-a făcut după modelul celui de la Moscova. În 1950, când a fost inaugurat în prezența Anei Pauker și a lui Nicolae Ceaușescu, dispunea de cinci clădiri și un parc de 40 de hectare. Mobilierul de pe vremea monarhiei era dat afară. Multe obiecte au ajuns prin teatre sau muzee, dar multe au și dispărut. În parc s-au amenajat terenuri sportive, un bazin de înot. Fostele sere regale deveniseră loc de studiu pentru cercul de biologie.

Doamna Violeta Coteanu a făcut parte din Cercul de Acvaristică și venea aici de trei ori pe săptămână, după școală.

Cu tot efortul comuniștilor, povestea locului începută în 1678, când Șerban Cantacuzino ridica o mănăstire, apoi case domnești, amprenta lăsată de Regina Maria nu s-a putut șterge.

Cutremurul din 1977 a stricat planurile conducerii comuniste care voia să facă în locul Palatului Copiilor o zona exclusivistă, pentru înalții oaspeți ai României. Azi, fotografii, cravate roșii, insigne și uniforme sunt expuse în Muzeul Național Cotroceni și vorbesc despre cum trăiau copii acelor decenii.

ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 6°C 3°C
IASI 4°C 4°C
CLUJ 4°C 5°C
CONSTANTA 7°C 6°C
CRAIOVA 5°C 2°C
BRASOV 5°C 5°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI