Palatul Episcopiei Greco-Catolice din Oradea, clădire de patrimoniu, a fost distrus într-un incendiu. Specialiștii lucrau la restaurarea operelelor de artă din interiorul palatului

Incendiu devastator în Oradea. Palatul Episcopiei Greco-Catolice a luat foc azi-noapte, iar flăcările uriașe au distrus acoperișul, etajul 1 al clădirii și un turn, care s-a prăbușit. Pompierii au reușit cu greu să stingă vâlvătaia, mai ales că au avut probleme cu hidranții din zonă. Și au fost acuzați că au acționat ineficient. Fațada și acoperișul au fost renovate recent, iar clădirea de patrimoniu era considerată un reper arhitectonic.

26 August 2018, 13:41 (actualizat 26 August 2018, 21:21) |
Incendiu la Palatul Episcopal Greco-Catolic din Oradea
EMBED VIDEO LINK CU VIDEO
Embed:
Link:

Flăcările au pus stăpânire rapid pe acoperișul din lemn al Palatului Episcopal. În doar câteva minute după ce a fost observat focul, vâlvătăile amenințau să cuprindă chiar și clădirile din jur.

Raimondo este unul dintre specialiștii care lucrau la restaurarea operelelor de artă din interiorul palatului. A implorat pompierii să stingă focul mai repede.

Reprezentanţii Episcopiei Greco-Catolice au fost nemulţumiţi de intervenţie. Pompierii susțin că focul a fost anunțat târziu, când deja cuprinsese întregul acoperiș.

Oamenii au ajutat pompierii, așa cum au putut. Au ridicat pe brațe o mașină parcată lângă clădire și au întins furtunurile.

Primele informații de la pompieri indică un scurtcircuit la instalația electrică drept posibilă cauză a incendiului. Palatul Episcopiei proiecta, seara, un joc de lumini la ferestrele clădirii. Martorii l-au filmat, cu puțin înainte de izbucnirea incendiului.

Incendiul a fost stins la 12.30 noaptea.

Controverse şi anchetă după dezastru

E anchetă acum la Palatul Episcopal din Oradea. Poliția și ISU vor să afle care a fost cauza exactă a incendiului și dacă pompierii au acționat rapid și eficient. Reprezentanții Episcopiei Greco-Catolice au acuzat lipsa apei în hidranți și întârzierea intervenției. Polițiștii au deschis dosar pentru distrugere.

Reprezentanții Episcopiei Greco-Catolice au venit la locul incendiului la scurt timp după apariția primelor mașini de pompieri. Susțin că intervenția a pornit greu.

Pompierii spun că intevenția a fost dificilă, pentru că incendiul a fost anunțat târziu, când deja cuprinsese întregul acoperiș din lemn.

Autoritățile locale sunt mulțumite de intervenție, mai ales că pompierii au reușit să prevină extinderea focului la clădirile din jur, tot de patromoniu.

Criminaliștii au luat probe din palat şi au făcut fotografii pentru a afla cauza exactă a incendiului.

Primele informații de la pompieri indică un scurtcircuit la instalația electrică drept posibilă cauză.

Palatul Episcopiei proiecta, seara, un joc de lumini la ferestre. Martorii l-au filmat, cu puțin înainte de izbucnirea flăcărilor.

Cu o oră înainte de incendiu, un tânăr a anunțat la 112 că s-a produs o flamă la stâlpul de iluminat public de lângă Palatul Episcopal. Reprezentanții ISU au precizat că angajații companiei de electricitate au verificat, iar lampa funcționa normal. Ancheta va ține cont și de acest incident.

Palatul Episcopal fusese renovat la exterior, iar în interior se restaurau operele de artă și frescele. Urmau să fie făcute lucrări mai ample cu fonduri europene.

Palatul Episcopiei Greco-Catolice din Oradea a fost construit la începutul anilor 1900. La parter se aflau biblioteca și birourile administrative, iar la etaj - saloanele episcopale. Odată cu desființarea Bisericii Greco-Catolice, în 1948, clădirea a devenit școală populară, iar mai apoi Bibliotecă Judeteana. După 1989, a revenit la proprietarii de drept.

ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 3°C 2°C
IASI 4°C 0°C
CLUJ 2°C 1°C
CONSTANTA 8°C 2°C
CRAIOVA 3°C 3°C
BRASOV 1°C -3°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI