Palatul Elysee: Declaraţiile preşedintelui privind acordarea de garanţii de securitate Rusiei au fost scoase din context

Declaraţiile recente ale preşedintelui Emmanuel Macron cu privire la acordarea de garanţii de securitate Rusiei au fost scoase din context, a asigurat vineri Palatul Elysee, înaintea unei noi conferinţe dedicate acordării de asistenţă Ucrainei, care va avea loc marţi la Paris, transmite AFP.

10 Decembrie 2022, 06:52 (actualizat 10 Decembrie 2022, 06:58) Știrile TVR |
Emmanuel Macron la TF1 / FOTO: Captură twitter.com/EmmanuelMacron

"Dialogul dintre preşedintele Republicii şi preşedintele Zelenski este excelent", a asigurat preşedinţia franceză."Există un decalaj între anumite mişcări sau anumite persoane, care încearcă să izoleze o bucată dintr-o frază în afara contextului său, şi realitatea muncii pe care o desfăşurăm, care decurge cu adevărat fără dificultăţi", a precizat Palatul Elysee.

La începutul lunii decembrie, vorbind despre arhitectura de securitate care va fi reconstruită în Europa odată cu încheierea războiului din Ucraina, preşedintele francez subliniase că atunci va fi de asemenea necesar să se acorde "garanţii" Rusiei pentru a se ajunge la un echilibru.

Această arhitectură de securitate, construită de SUA şi URSS, ulterior de Rusia, se clatină de ani de zile. Franţa insistă asupra necesităţii ca europenii să se afle la masa negocierilor atunci când sunt negociate noi acorduri privind controlul armamentului, notează AFP.

"Unul din punctele esenţiale este teama că NATO va ajunge chiar la porţile sale şi desfăşurarea de arme care ar putea ameninţa Rusia. Acest aspect va face parte din chestiunile ce ţin de pace. Şi de aceea trebuie să îl pregătim", declarase Macron.

Unele personalităţi din Ucraina, dar şi oficiali din Europa de Est, s-au declarat agasaţi de aceste declaraţii, exprimându-şi chiar o opoziţie totală.

Şeful statului francez "nu face decât să descrie ceea ce ucrainenii înşişi îşi doresc", a explicat Palatul Elysee."Ucrainenii înşişi sunt primii, în mod evident, care vor să iasă din acest război şi până la urmă, la sfârşitul războiului, există negocieri".

O conferinţă "pentru rezilienţa şi reconstrucţia Ucrainei" va avea loc marţi la Paris, având ca scop "prezentarea nevoilor Ucrainei pentru a-şi asigura rezilienţa economică pe timp de război şi reconstrucţia sa pe termen mediu, precum şi promovarea mobilizării actorilor economici francezi pe aceste două mize esenţiale", conform informaţiilor furnizate de ministerul Economiei."Comunicăm zilnic, uneori de mai multe ori pe zi, pentru a pregăti această conferinţă. Nu există nicio dificultate", a insistat Palatul Elysee.

Articole pe aceeaşi temă
 
*
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN CRAWL
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 2°C 1°C
IASI 2°C 2°C
CLUJ 3°C 2°C
CONSTANTA 9°C 4°C
CRAIOVA 2°C 2°C
BRASOV 2°C 0°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI