Siteul tvr.ro foloseste cookies. Continuarea navigarii pe acest site se considera acceptarea politicii de utilizare a cookies. Afla mai multe accesand Politica de cookies Vezi și Politica de Confidenţialitate care face referire la modul în care colectăm, folosim şi partajăm datele dumneavoastră pentru a va oferi serviciile TVR precum şi modul în care folosim platformele sociale.

Pâine feliată cu aditivi alimentari. 96% din produsele analizate nu respectă reţeta tradiţională

Numeroase sortimente de pâine de pe piaţă nu respectă reţeta tradiţională şi conţin "aditivi alimentari din belşug" şi alte adaosuri, atrage atenţia Asociaţia pentru Protecţia Consumatorului, care a realizat un studiu pe 52 de sortimente de pâine feliată de la 19 producători.

29 Septembrie 2015, 12:57 (actualizat 17 Noiembrie 2016, 09:23) | Elena Aftene |
Pâine feliată

96% dintre produsele analizate nu respectă reţeta tradiţională a pâinii: făină, apă, drojdie, sare. Studiul realizat de APC România a identificat 18 aditivi alimentari în cele 52 de sortimente de pâine analizate. Consumate pe termen lung de astfel de produse prezintă un risc de apariție a unor afecțiuni medicale.

Pâinea feliată este un produs care, în cele mai multe situații, nu mai are nimic din gustul și savoarea pâinii tradiționale. În compoziția ei există ingrediente care au denaturat rețeta acestui produs, cum ar fi: margarina, uleiul de palmier, făina de fasole, făina de soia, fibrele de citrice etc, la care se adaugă aditivi alimentari din belșug, a declarat preşedintele APC România, Costel Stanciu.

La 73% dintre produsele analizate s-au identificat în compoziția lor conservanți alimentari, iar la 21% dintre acestea câte două tipuri de conservanți alimentari. Totodată, 60% dintre produsele analizate au adaos de gluten şi 56% dintre ele adaosuri de zaharuri (glucoză - indice glicemic 100 și sucroză - indice glicemic 70), mai arată studiul.

APC România mai atrage atenţia că 46% dintre produsele analizate nu menționează tipul de făină de grâu folosită la fabricarea pâinii, astfel că recomandă verificarea ingredientelor şi consumul sortimentelor de pâine care conţin "numai cele patru tipuri de ingrediente: făină neagră/făină integrală/făină graham, apă, drojdie și sare".

În circa şase din şapte gospodării se consumă pâine albă, în ciuda eforturilor de informare asupra efectelor negative ale consumului de pâine albă pentru sănătate. Explicația este, fără îndoială, legată de prețul mai accesibil al acestui sortiment de pâine, față de prețul altor sortimente mai sănătoase, a declarat prof. univ. dr. Ion Schileru.

Românii mănâncă mai mult de jumătate de kilogram de pâine pe zi, aproape dublu faţă de media europeană, arată datele Institutului Naţional de Statistică. Obiceiul alimentar se reflectă inevitabil în sănătatea populaţiei.

Citeşte şi "Pâine integrală sau vopsită? 60% din pâinea neagră de pe piaţă este falsificată".

Articole pe aceeaşi temă
 
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 2°C 0°C
IASI -1°C -3°C
CLUJ -2°C 0°C
CONSTANTA 7°C 3°C
CRAIOVA 0°C 0°C
BRASOV 2°C 0°C
Vezi toate informatiile meteo
CURS BNR - 17 Decembrie 2018, 12:53
 
INDICI BVB
 
INDICE BET
Data: 17-12-2018
Deschidere: 8574.48
Maxim: 8580.72
Mimim: 8526.84
Variatie: -0.34%
SNG
35.80
0.14%
SNP
0.35
1.11%
FP
0.97
0.83%
SNN
9.90
0.1%
TLV
2.35
0.42%
SIF5
2.13
0.47%
ALR
3.52
0.85%
SIF2
1.20
2.44%
BRD
13.68
0.15%
SIF3
0.21
0%
ARHIVĂ ȘTIRI