Paiele ecologice, o afacere de succes. O familie de francezi cultivă secară organică pentru recoltarea tijelor
Este pentru prima dată când Yves și Gaelle, soția lui, produc secară organică. Și nu aruncă nimic: tijele sunt excelente pentru fabricarea paielor… din paie.
Nu exista lungimi sau grosimi stas, fiecare pai e unic. Singurul instrument necesar: o foarfecă.
Yves: „Nimic nu e robotizat, totul e făcut manual, 100% curat şi cu respect faţă de natură.”
Din doar o jumătate de hectar, se obține o producție de peste un milion de paie biodegradabile, reutilizabile, rezistente la cald rece și cald, pot fi curățate în mașina de spălat vase.
Gaelle de Broc, fermieră: „Clienţii ne caută direct, sunt tot mai numeroşi, o mulţime.”
Comenzile curg din toate părțile: hoteluri, restaurante, magazine.
O băcănie vinde pachetul de 10 paie cu 2 euro și jumătate, adică 25 de eurocenți bucata.
Oricare ar fi varianta de paie ecologice, e un comerț înfloritor și multe firme conștientizează acest lucru. Conform studiilor de piață, vânzările se vor dubla în următoarele luni, iar pe termen lung vor crește exponențial.
Dar protejarea mediului costă: prețul engros pentru paie ecologice e de 2 eurocenți bucata, adică de 3 ori mai mult decât în cazul paielor de plastic.