Pagube produse de vreme. Mii de copaci căzuți, sute de mașini avariate, localități fără energie electrică

Fenomenele meteo extreme care au lovit cu putere sudul țării în ultimele trei zile au lăsat în urmă pagube uriașe. Astăzi, când vremea și-a mai revenit, s-a văzut cel mai bine dezastrul. Doar în Capitală peste 700 de mașini au avarii serioase după ce peste 2.000 de copaci s-au prăbușit. Este un bilanț cum Bucureștiul nu a mai avut de cel puțin 20 de ani.

28 Ianuarie 2019, 12:14 (actualizat 28 Ianuarie 2019, 20:12) |
Pagube uriașe după asediul gheții
EMBED VIDEO LINK CU VIDEO
Embed:
Link:

Fenomenele meteo severe au afectat, în ultimele trei zile, locuințe și tronsoane de drum în București și în alte 54 de localități din 20 de județe, a informat, luni, purtătorul de cuvânt al Ministerului Afacerilor Interne, Monica Dajbog.

Copaci și stâlpi rupți din cauza vremii

Potrivit acesteia, efectivele MAI - pompieri și polițiști rutieri - au intervenit pentru degajarea a peste 2.200 de copaci şi 44 de stâlpi care au avariat 363 de autoturisme.

Proprietarii autoturismelor vor să știe acum cine plătește acum daunele. Pentru cei care au asigurare CASCO, lucrurile ar trebui să fie simple.

În Capitală, doar Primăria Sectorului 4 a anunțat că va acorda despăgubiri.

Cele mai multe drumuri închise au fost în ziua de vineri, când s-a atins vârful efectelor negative cauzate de vreme; au fost închise două autostrăzi - A2 şi A3, 19 drumuri judeţene şi un drum naţional.

"Începând de vineri şi până duminică au acţionat în teren, zilnic, în medie aproximativ 8.000 de pompieri, poliţişti şi jandarmi. În aceste trei zile au fost emise 74 de informări şi atenţionări de fenomene hidrometeorologice periculoase. Efectivele MAI au intervenit în principal pentru salvarea oamenilor aflaţi în dificultate fie în autoturisme blocate, fie surprinşi de viscol sau ceaţă în zonele de munte. (...) În aceste trei zile s-au înregistrat efecte negative din cauza fenomenelor meteo severe în municipiul Bucureşti şi în alte 54 de localităţi din 20 de judeţe. Au fost afectate 17 locuinţe şi 28 de tronsoane de drum", a declarat purtătorul de cuvânt al MAI.

Ea a precizat că a fost acordat sprijin în cinci situaţii în care echipajele medicale nu au putut ajunge la pacienţi din cauza condiţiilor meteorologice nefavorabile.

Acțiuni de salvare

Jandarmii montani au intervenit sau au sprijinit acţiuni de salvare desfăşurate de serviciile salvamont, pentru aducerea la loc sigur a 23 de turişti aflaţi în situaţii de risc.

Tot din cauza vremii, a precizat purtătorul de cuvânt al MAI, nu s-a putut efectua transportul pe calea aerului pentru un copil de 14 ani, aflat în stare de inconştienţă, în spitalul din Buzău, ca urmare a intoxicării cu monoxid de carbon. Astfel, pentru ajutorarea copilului, în premieră ca mod de acţiune a fost trimisă o autospecială dotată cu cameră hiperbară mobilă însoţită de o echipă formată din medic şi asistent medical asigurat de MApN şi trei subofiţeri de la ISU Constanţa. "La acest moment se aşteaptă ca starea minorului să permită folosirea camerei hiperbare. Aceasta asigură furnizarea de oxigen la o presiune mai mare decât presiunea atmosferică normală, mărind astfel cantitatea de oxigen în sânge", a spus Dajbog.

Conform purtătorului de cuvânt al MAI, în prezent nu sunt semnalate drumuri naţionale sau autostrăzi cu trafic blocat ca urmare a efectelor fenomenelor meteorologice din ultimele zile.

"Se circulă în condiţii de ceaţă densă, care determină scăderea vizibilităţii sub 150 de metri, pe mai multe artere rutiere din Moldova şi Muntenia. Fenomenul este întâlnit şi pe A2 Bucureşti - Constanţa, între Bucureşti şi Drajna vizibilitatea fiind între 50 şi 200 de metri", a precizat Dajbog.

Trafic aerian și feroviar în condiții de iarnă

Şi traficul aerian s-a desfăşurat în condiţii de iarnă, fiind semnalate întârzieri punctuale cauzate de realizarea operaţiunilor pentru degivrare, iar traficul feroviar s-a desfăşurat cu dificultate din cauza gheţii depuse pe liniile de alimentare cu energie electrică, fiind înregistrate întârzieri ale trenurilor.

"Au fost închise temporar magistrala CF 900 între staţiile Valea Albă şi Drobeta Turnu Severin şi secţia Cale ferată 202 între localităţile Pietrele Albe şi Strâmbuţa din Gorj, din cauza căderilor de pietre şi copaci, (...) iar alimentarea cu energie electrică înregistrează întreruperi la nivelul a cinci judeţe, fiind afectate 34 de localităţi cu 22.000 de consumatori", a mai spus purtătorul de cuvânt al MAI.

Localități fără energie electrică

Monica Dajbog a menţionat că cea mai gravă situaţie s-a înregistrat în judeţul Ialomiţa, unde sâmbătă aproximativ 50.000 de consumatori au rămas fără alimentare cu energie electrică de la reţeaua naţională.

Datorită eforturilor echipelor din cadrul distribuitorilor de electricitate şi sprijinului acordat de IGSU prin dislocarea a 16 generatoare de mare capacitate din alte judeţe s-a reuşit ca la acest moment numărul consumatorilor care nu au curent să fie redus la aproximativ 18.500. Cele 16 generatoare de mare capacitate asigură curent până la remedierea defecţiunilor şi reluarea alimentării normale cu energie electrică pentru consumatori casnici şi obiective esenţiale precum Policlinica din Urziceni", a afirmat Dajbog.

 

ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 3°C 2°C
IASI 4°C 0°C
CLUJ 2°C 1°C
CONSTANTA 8°C 2°C
CRAIOVA 3°C 3°C
BRASOV 1°C -3°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI