Pădurile României, furate ca-n codru. În 2016 au fost înregistrate 9444 de tăieri ilegale

10 iunie 2017, 12:33

În comuna argeșeană Sălătrucu, se vede cum mai bine de o sută de hectare au fost rase, iar acțiunea nu constituie, evident, un accident. Numai în ultimile luni au fost culcați la pământ sute de arbori.

Dintre județele care au înregistrat cele mai multe cazuri de tăieri ilegale, pe primul loc se află județul Mureș cu 1057 de cazuri, urmat de Brașov – 664 de cazuri și Olt – 605 cazuri.

Ca volum de lemn tăiat ilegal, raportul Greenpeace România arată că din județele Maramureș, Iași și Cluj au dispărut cele mai mari cantități de lemn, cele trei județe înregistrând 52% din volumul de lemn tăiat ilegal la nivel național.

Potrivit reprezentanților Ministerului, Mediului, Apelor și Padurilor, pădurile României stau bine… în statistici.

Nu de aceeași părere sunt și specialiștii din domeniul silvic, care spun că statisticile pozitive ale ministerului nu au nicio treabă cu realitatea din teren, având în vedere că numai anul trecut s-au tăiat ilegal peste 140.000 m3. Adică de 35 de ori mai mult decât creșterea prezentată de minister.

Aplicația mobilă Inspectorul Pădurii a fost instalată de peste 60.000 de utilizatori, iar din totalul apelurilor efectuate la numărul de urgență 112, pentru a verifica transportul de material lemnos, 1 din 5 a dus la descoperirea unei infracțiuni. Mai exact, aproape 3200 de transporturi verificate nu erau înregistrate în baza de date a sistemului de prevenire a tăierilor ilegale.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite