Pădurile din județul Ilfov sunt baza viitoarei Centuri Verzi a Capitalei. Raport favorabil în comisiile parlamentare. Potrivit inițiatorilor proiectului, bucureștenii ar putea avea o speranță de viață mai mare cu 4 ani

Pădurile din jurul Capitalei nu vor mai putea fi tăiate că până acum. 26 de mii de hectare vor fi protejate prin lege. Primul pas a fost făcut: s-a votat în unanimitate în comisiile parlamentare pentru proiectul care stabilește că pădurile din județul Ilfov sunt baza viitoarei Centuri Verzi care va înconjura Bucureștiul.

23 Iunie 2023, 00:06 Știrile TVR |

Iniţiatorii proiectului "Centura Verde" susţin că locuitorii Bucureștiului ar putea avea o speranță de viață mai lungă cu patru ani, potrivit concluziei oficiale a unui raport din 2020 al Institutului Național de Sănătate Publică.

Toate cele trei comisii de la Senat - de mediu, pentru păduri și juridică - au dat raport favorabil inițiativei legislative depuse la Parlament de către platforma civică "Împreună pentru Centura Verde" susținută de către alpinistul Alex Găvan.

Astfel, toate pădurile județului Ilfov vor intra într-un program de protecție.

Alex Găvan, fondatorul platformei civice "Împreună pentru Centura Verde": Asta înseamnă o suprafață de 26.000 de ha, care reprezintă 16% din toată suprafața județului, dintre care 22.000 sunt ale statului și doar 4.000 sunt private. Impactul bugetar al acestei legi este unul absolut minor, de doar 1.3 milioane euro care vor fi dați practic prin plăți compensatorii proprietarilor privați.

Conform aplicației Inspectorul Pădurilor, în ultimele 12 luni, în Ilfov au fost tăiați peste 580.000 de arbori, în 700 de lucrări silvice autorizate.

Un fapt care va ține de domeniul istoriei.

Bogdan Balanișcu, secretar de stat, Ministerul Mediului: Prin această inițiativă legislativă pe care o susține și Ministerul Mediului, trecem într-o zonă în care se diminuează foarte mult din ceea ce înseamnă componenta de exploatare forestieră. Adică ne dorim să ajungem într-o zonă în care să se permită doar acele chestiuni strict tehnice care trebuie făcute.

De ani buni, Bucureștiul este în top trei al celor mai poluate capitale din Uniunea Europeană, înregistrând și cele mai mari pierderi bugetare asociate cu tratarea bolilor cauzate sau înrăutățite de poluarea aerului, cu o pierdere anuală de 6,35 miliarde de euro.

Oana Cambera, deputat, susţinătoarea proiectului: Suntem printre puținele capitale europene care nu au reglementată o Centură Verde și, de asemenea, ne numărăm din nefericire iarăși într-un top negativ al țărilor care nu au efectuat plantări prin PNRR.

În prezent, Bucureștiul are sub 10 mp de spațiu verde pe cap de locuitor. Asta în timp ce media europeană este de 26 mp.

Articole pe aceeaşi temă
 
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 6°C 2°C
IASI 3°C 2°C
CLUJ 6°C 3°C
CONSTANTA 10°C 5°C
CRAIOVA 6°C 2°C
BRASOV 6°C 3°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI